Hartige wortelcake

Heerlijk bij een salade, een grote kom soep of besmeerd met hummus of met mosterd, bij een stukje kaas of vlees. Of zomaar. Een hartige cake, zonder suiker, met groenten, noten en pitten en met minder gluten. Gezond en vol van smaak. Overtuigd? Maak ‘m dan ook een keertje, hieronder het recept!

Nodig:

  • 200g wortel (ongeveer 3 stuks)
  • 100g amandelmeel
  • 125gr bloem
  • 3 eitjes
  • ongeveer 50ml melk
  • 80gr geraspte pecorino
  • 1tl zout
  • 1el provençaalse kruiden
  • een handje pompoenpitten
  • 1tl natriumbicarbonaat (alternatief: 2tl bakpoeder)
  • 1el appelazijn (bij het natriumbicarbonaat)

Doen:

  • Maak de wortels schoon, ontdoe ze van hun uiteinden en rasp ze fijn. Zorg dat je ongeveer 200g overhebt.
  • Voeg er het amandelmeel, bloem, eitjes, pecorino, zout en kruiden bij. Roer tot een egaal stevig deeg, doe er melk bij indien het nog wat droog lijkt. Roer stevig door.
  • Doe er daarna de pompoenpitten bij en schep om.
  • Doe het natriumbicarbonaat op het deeg, overgiet dat met de appelzijn (het gaat dan bruisen) en roer helemaal door. Gebruik je gewoon bakpoeder, voeg dat dan samen met de bloem toe.
  • Schep het deeg in een cakeblik (ingeolied of met bakpapier) en bak de hartige cake gedurende ongeveer een half uurtje gaar in een oven van 180-190°C.

Je kan natuurlijk variëren met de pitjes, kruiden of noten die je aan het deeg toevoegt.
In de zomer kan je deze cake ook bakken met geraspte courgette. Dan heb je geen melk nodig en volstaan 2 grote eieren.



Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.