Vlaamse prei en wittekool in een oosters-afrikaanse wok

Wie had dat gedacht, wittekool is alweer in het seizoen! Kolen doen denken aan najaar en winter, maar vanaf juli zijn de eerste kleine witte kolen oogstklaar. Ik kon er al twee uit onze tuin halen: kleiner en losser van structuur dan in de winkel, maar véél lekkerder. Natuurlijk 🙂

En neen, wittekool moèt niet gekookt met bechamelsaus opgediend te worden. Je kan er vanalles mee, zoals rauw eten, roosteren, in de soep draaien, als crème verwerken en wokken. Samen met prei en wat aparte kruiden, vormt wittekool een lekker wokgerecht dat zowat overal goed bij past.

Voor deze creatie gebruik ik een kruidenmengeling waarmee chakalaka (een Zuid-Afrikaanse saus op basis van tomaten, ui en peper) op smaak wordt gebracht. De mengeling bestaat uit gedroogde snippers ui, prei, look en wortel samen met kerriepoeder, zout, komijn, chilipoeder en tomatenpoeder. Heel lekker ook bij bijvoorbeeld gebakken aardappelen. Momenteel gebruik ik ‘uit het potteke’ maar deze mengeling ga ik zeker eens helemaal zelf van eigen oogst maken, een mooie uitdaging! Ze kreeg trouwens de naam mee van het gerecht dat ze kruidt: chakalaka.

Nodig: (voor 2 à 4 personen)
– Een kleine of halve wittekool, ongeveer 300gr
– Eén prei, of twee dunne jonge preitjes
– 1/2tl korianderpoeder
– 1/2tl kardemompoeder
– 1tl chakalaka (of gebruik een flinke mespunt lookpoeder en chilipoeder en 1/2tl komijnpoeder)
– olijfolie
– sesamolie
– sojasaus
– balsamico
– 1 flinke hand cashewnoten

Doen:
De groenten schoonmaken en fijnsnijden.
Een wokpan verhitten met een scheut olijfolie. Daarin eerst de preisnippers rustig aanbakken en al een beetje laten garen, daarna de wittekoolslierten toevoegen. Op een stevig vuur laten bakken maar niet laten verbranden, heel vaak roeren. Intussen de droge kruiden toevoegen, als ze meebakken geven ze veel aroma af! Als alles wat aangebakken is, mag er een scheut sesamolie en sojasaus bij. Dat blust een beetje en geeft ook smaak. Je kan een scheut water bijvoegen als de groenten teveel gaan aanbakken, of meer sesamolie en/of sojasaus naargelang je smaak.
Voeg ook nog een eetlepel balsamico toe en laat nog steeds goed bakken. De balsamico doet alles een beetje karameliseren.
Als laatste mag er een flinke hand cashewnoten in, al dan niet grofgehakt. Die mogen ook nog even mee bakken.
Klaar.Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.