Groenten natuurlijk!

Groenten natuurlijk!

Groentegewas: plant die men in de moestuin of op de groenteakker teelt om de eetbare delen te gebruiken als voedsel voor de mens; ook: de eetbare delen van de plant in rauwe toestand of bereid tot voedsel, bijvoorbeeld de bladeren van de spinazie of een koolsoort, de wortel van een biet, de bloemstengel van een bloemkool, de vrucht van een komkommerplant; groentegewas; ook: soort groente; groentesoort.

(Uit Algemeen Nederlands Woordenboek)


Groenten, de variatie is enorm. Je hebt ze in kleuren, smaken, vormen, rassen en families. Hun aanbod wisselt naargelang de seizoenen en blijft je prikkelen en verbazen.

Groenten, je eet ze rauw of gegrild, geroosterd, gestoomd, gekookt, geblancheerd, gepureerd, gepaneerd, gewokt, gebakken, gestoofd, als salade, soep, frietjes of chips. Het houdt niet op: je kan er ook een pesto of spread van maken of een taart mee bakken. Groenten zijn een eeuwige bron van inspiratie.

Groenten groeien op uit zaad, stek, knol of wortel. Fantastisch om zien hoe uit een klein zaadje een prachtige plant groeit met eetbaar blad, wortel of bloem. De warmteminnende gewassen verkiezen een leven in het zonnetje tijdens de zomer of zelfs in de serre. Andere groenten houden dan weer van een frisse neus of worden zelfs lekkerder na een periode stevige vorst. Heerlijk om groenten in de tuin te zien groeien, elk jaar opnieuw en elk seizoen weer anders. Leerrijk om te weten lukken of zien mislukken.
Van moestuinieren word je zen: het haalt perfectionisme naar beneden en geduld naar boven. Een flinke portie beweging en krachttraining heb je er gratis bovenop!

Groenten vormen de basis van een gezond leven. Of je nu sterker, dunner, dikker, veggiër, ecologischer of gewoon gezonder wil worden, je kan niet rond de groenten. Ze zijn je beste vriend om een gezondheidsdoel te bereiken en de mooiste verpakking van -tig gezondheidsstofjes. Zet ze in een grote hoeveelheid en een brede variatie op je menu en geniet!

Groenten, ik ben fan! Al jaren en al altijd. Als kind was ik dol op de moestuin en serre van mijn grootouders. Die liefde groeit nog steeds. In mijn keuken krijgen ze de hoofdrol en in de tuin een flinke plek. En dus ook in deze blog!