Een mid-season kijkje in de moestuin

We schrijven juli 2021. Halverwege het eerste moestuinjaar. Het jaar met het meeste werk: zoeken, leren, investeren, opbouwen, kweken, verzorgen en schoonhouden. Zaaien, planten, snoeien, maaien, hakselen, … het moet allemaal tegelijk, en ook nog op verplaatsing. Gelukkig kunnen we intussen al heel veel oogsten: erwtjes, aardappelen, aardbeien, bloemkool, broccoli, witte kool, spitskool, verschillende soorten sla, andijvie, courgette, look, zalige worteltjes en meer. Heerlijk, bijna geen groenten meer kopen in de winkel!

Alles schiet mooi op, de gewassen zusterlijk naast het onkruid 🙂 De perceeltjes krijgen meer en meer vorm. Meer dan de helft is intussen afgeboord met oude dakpannen. Tussen de percelen willen we groene, levende paden: daar zullen we vanaf nu dus de wilde plantjes gewoon laten groeien en regelmatig maaien. Eén lang pad dat in het zicht van de keuken en woonkamer ligt, heb ik ingezaaid met witte klaver en blauwe bloemetjes, voor een extra leuk effect. Binnenin de percelen leggen we kleinere paadjes aan met gehakseld materiaal. Die snippers geven voeding aan de bodem en kunnen ook als mulchmateriaal dienen.

Het wordt mooier en mooier, vinden we. Wel nog ‘schoon van ver, maar ver van schoon’. Het peulvruchtenbed bijvoorbeeld is een ramp, de constructies blijken veel te zwak. Geen paadjes voorzien, alles groeit er door elkaar, onkruid wieden lukt niet en de hele erwtenkweek is omgevallen. Chaos, zucht. Och, we bewonderen onze andere percelen wat meer, en smaken doen die erwtjes even goed!1 thought on “Een mid-season kijkje in de moestuin”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.