Ananaskoek

2016-12-07-ananaskoek-1802

Wij zijn hier verzot op rabarberkoek, maar helaas valt er in de winter weinig rabarber te scoren …

Mijn oog viel daarom op een trotse ananas, die mooi rijp stond te blinken in onze fruitschaal. Het creatieve brein dacht: ananaskoek is ook een optie, laat ons het originele rabarberkoekrecept (klik hier door!)  herschrijven tot ananaskoekrecept.

Inmiddels zijn wij in de dankbare snoepfase aanbeland en mogen jullie het allemaal ook eens proberen:

Nodig:
Voor de toplaag
1 ananas, wat had je gedacht …
1 scheut bruine rum
1 limoen
1 theelepel sechouan peper
25gr havermout
125gr noten (kies kokosschilfers, kokospoeder, amandelschilfers of een mengeling)

Voor de bodem
200gr echte boter
95gr kandijsuiker
95gr kokosbloesemsuiker
250gr bloem
1 zakje bakpoeder
100gr havermout

Doen:
Voor de toplaag
Schil de ananas, ontdoe van pitjes, haal de harde kern eruit en snij het vruchtvlees in blokjes. Doe in een kookpan, voeg een beetje bruine rum toe en laat op een medium vuur onder deksel garen. Controleer in het begin even of het vruchtvlees niet aanbakt. Doe een theelepel secouanpeper in een thee-eitje en hang mee in de pot. Als het fruit goed mals is (na ongeveer 20 minuten), zet je het vuur af en laat afgedekt nagaren en afkoelen. Gebruik kort de staafmixer of een pureestamper om de gare ananas lichtjes te pureren. Het hoeft niet helemaal glad te zijn! Voeg dan het sap en de geraspte zeste van 1 limoen toe, de nootjes en 25 gr havermout. Optioneel nog een handvol lichte rozijnen. Goed mengen en de toplaag staat klaar.

Voor de bodem
Je kan de oven nu best voorverwarmen, op 175°C.
In een andere kookpan – kies een ruime waarin je straks het deeg kan mengen – laat je 200gr echte boter smelten. Voeg daarna de suikers toe, 250gr bloem, een zakje bakpoeder en 100gr havermout. Meng goed tot een stevig homogeen mengsel. Dat gaat best met een platte lepel.

In de vorm en bakken maar!
Neem een rechthoekige bakvorm van ongeveer 20x25cm, bekleed met bakpapier en doe er het bodemmengsel in. Duw (met de handen) goed aan tot een egale platte bodem. Verdeel de toplaag erover en strijk die egaal uit over de bodem. Zet midden in de voorverwarmde oven (175°C) en laat een uurtje bakken, tot de randen lichtjes gekleurd zijn. Zet de deur op een kier, om het overtollige vocht te laten verdampen, en laat nog een kwartiertje verder bakken.
Laat eventjes afkoelen, snij daarna de koek in stukken terwijl die nog warm en mals is, voorzie ongeveer 5 op 5 cm. Je kan het gebak lauw serveren met een bolletje roomijs als een chaud-froid dessert. Of je kan het verder in de vorm laten afkoelen en uitharden tot echte koekjes. Die zijn zeker een weekje houdbaar in de koelkast.

Succes!!Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.