Hapje van rode biet, spek en appel

Waar heb ik uitgehangen zeg? Het vorige recept dateert van 2 maanden geleden!
Dat maken we goed met een authentiek Table d’Amuse gerechtje: een feestelijk hapje om van te genieten in de herfst of de winter, zalig lekker en heerlijk bewerkelijk 🙂

2016-888-hap-biet-spek-appel-5078

Nodig:
1kg rode bietjes, ongekookt
1 fles rode wijn, kies een goedkope soort
25ml frambozenazijn + extra naar smaak
1 steranijs
2el roze peper
1 blaadje (2gr) gelatine
75ml slagroom
8-12 fijne plakjes (gerookt) spek
2 appelen (jonagold)
kaneel
boter

Doen:
Maak de rode bietjes schoon – niet schillen – en doe ze in een grote kookpot. Overgiet met de fles rode wijn en vul eventueel aan met water tot de bietjes onderstaan. Kneus (= beetje pletten in de vijzel of tussen 2 eetlepels) de roze peper en voeg ze toe aan de pot, samen met de 25ml frambozenazijn en de steranijs. Breng aan de kook, laat onder deksel sudderen tot de bietjes gaar zijn. Controleer door te prikken met een vork. Giet af en laat eventjes afkoelen. Laat intussen het gelatinebaadje wellen in koud water.

Gebruik 4-6 kleine bietjes voor dit hapje (ongeveer 0,5kg). De overige kan je – ongeschild en luchtdicht verpakt – in de koelkast enkele dagen bewaren en gebruiken als gezond bijgerechtje of in een salade. Je kan ook voorgekookte bietjes gebruiken, maar die hebben minder smaak. Of je kan slechts 0,5kg koken, halveer dan ook de overige ingrediënten.

Schil de bietjes en snij in kleine blokjes. Pureer ze en breng op smaak met wat extra frambozenazijn, peper en zout. Om nog verder op smaak te brengen, komen cranberrysiroop en piment d’espelette ook in aanmerking.
Voeg het uitgeknepen gelatineblaadje toe aan de nog warme puree en roer goed. Is de puree al teveel afgekoeld? Warm dan een klein deel op, voeg daaraan de gelatine toe, roer goed en doe daarna de warme puree bij de koude. Laat helemaal afkoelen.
Noot: gewelde en uitgeknepen gelatine moet je toevoegen aan een warme massa van 30 à 70°C voor een goed eindresultaat

Klop 75ml slagroom ‘lobbig’ (= dikte van een lichte mayonaise) en schep die voorzichtig onder de koude puree. Breng de mousse in een puntzak en bewaar tot gebruik in de koelkast.

De plakjes spek maak je krokant in een oven van 200°C. Leg ze op bakpapier en laat ongeveer 20 minuten bakken tot ze licht gekleurd en knapperig zijn. Laat afkoelen en uitlekken op keukenpapier. Bewaar (niet te lang!) op kamertemperatuur in een droge ruimte. Schil de appelen en snij in fijne schijfjes, bestuif met wat kaneelpoeder en bak in een pan met echte boter. Zorg dat ze zacht en lichtjes gebruind maar nog stevig zijn.

Serveren:
Zorg voor lauwwarme glaasjes of serveerschalen. De appeltjes moeten ook nog warm zijn. Verdeel de appeltjes over de glazen. Knip de punt van de spuitzak en spuit een dikke toef rodebietenmousse over de appeltjes. Garneer elk hapje met krokant spek en dien op. Laat de wauws maar komen!3 thoughts on “Hapje van rode biet, spek en appel”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.