Moestuin jaar-0 / soep van winterpostelein

Het nul-jaar van onze nieuwe moestuin zit erop. De start is genomen, de perceeltjes zijn voorbereid en over enkele weken kan eindelijk het echte moestuinieren beginnen! Ik kijk ernaar uit om te zaaien-planten-oogsten, om over enkele maanden te koken met zelfgewonnen supergezonde groentjes!

Via deze link kan je een kijkje nemen in het fotoverslag van het ‘nulde’ jaar. Van ontginning in de zomer tot sneeuwlandschap afgelopen weekend.

Momenteel staat (bijna) de hele moestuin begroeid met groenbemesters: phacelia en gele mosterd. Die zijn niet winterhard, ze beginnen dan ook stilaan het loodje te leggen en vormen nog eventje een groen tapijt over de grond. Dat houdt onkruidgroei tegen, beschermt en voedt de grond.

Ik liet al enkele kleine teelten opkomen, vooral in de serre. Buiten staan boerenkooltjes klaar om te oogsten en aardbeiplantjes wachten op de volgende lente. Uit de serre halen we al wekenlang allerlei bladgroenten: snijsla, mizuna, winterpostelein, spinazie en veldsla. Ik zaaide er ook grof bieslook en plantte bloemkolen voor een vroege oogst.

Even uitweiden over de winterpostelein: die groeit zo goed dat wij – ferme groenteneters – niet kunnen bijhouden wat op een halve vierkante meter groeit! Omdat ik het niet in zaad wil laten schieten (wegens geen zin in een héle moestuin vol postelein), oogst ik er flink veel van en maak er soep van. Die is dan weer zo lekker dat ik speciaal daarom jaarlijks postelein in de tuin en/of serre wil!

Het steno-recept is als volgt en de hoeveelheden naar wens aanpasbaar: gebruik 2 ajuinen, 2 aardappelen, 3 stevige preistokken, 2-3 liter water, kruidenzout en peper. De groenten in stukken en alles een kwartiertje onder deksel laten koken. Ondertussen kan je een flinke hoeveelheid (een tot twee slazwierders vol) winterpostelein wassen en wat kleiner snijden. Als de groenten gaar zijn doe je de winterpostelein erbij, even roeren en zet het deksel terug op de pot gedurende een minuut of twee. Daarna de soep fijnmixen, kort laten opkoken en op smaak brengen.

Er is nog heel veel te doen aan de inrichting: onze kleine regentonnen willen we aansluiten op een groter vat en ook een verbinding naar binnen – in de serre – zou gemakkelijk zijn. De percelen willen we mooi afboorden met oude dakpannen (van ons eigen dak dat gedeeltelijk vernieuwd wordt). Dat idee kreeg ik cadeau toen ik een samentuinproject bezocht. De paadjes moeten nog veel beter bedekt worden met houtsnippers of ingezaaid met gras. Of nog een ander idee? In de serre zullen we het centrale pad aanleggen met de klinkers die we recupereerden bij de afbraak van de veranda. (Want ja, intussen wordt het huis bij de moestuin verbouwd en daar zullen wij vanaf volgende winter wonen!) En, en, en …

Over enkele weken ga ik de meeste percelen vrijmaken en bedekken met zelfgemaakte compost en/of gerijpte paardenmest. Begin maart mag ik mijn bestelling zaden en pootgoed gaan afhalen en dan … wordt het ècht plezant!Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.