Verse jonge look en looksaus

Het begon ergens in september 2020. De moestuin stond begroeid met kleine plantjes groenbemesting, de serre was net geplaatst en ik maakte plannen voor wat eerste wintergroenten.

Op sociale media gonsde het van berichten over look, te planten volgens de 10-10-10 regel. Rond 10 oktober de grond in, ongeveer 10 centimeter uit elkaar en 10 centimeter diep en dan 10 maanden wachten op de oogst van dikke bollen look. Dat leek mij wel wat! Dus ging ik op zoek naar pootgoed voor eigen look. Ik vond het online, bestelde en ontving netjes twee netjes.

Op 6 oktober stond ik met m’n bollen look in de moestuin. Ik maakte plek vrij door plaatselijk groenbemester weg te halen. Maakte een opgehoogd bed aan één kant en geulen op een andere plek. Alle lookteentjes gingen mooi met het puntje naar boven de grond in, en allemaal kwamen ze mooi uit.

Leuk, maar het deed me even rekenen: ik telde 100 teentjes, dus 100 plantjes en tegen augustus 100 bollen look. Dat krijgen we nooit op! Er kwam ruimte en gelegenheid voor een nieuw experiment: onze eigen jonge verse look. Dat kregen we wel eens mee in een biologisch groentenpakket. We vergisten ons, dachten dat het lenteuitjes waren en versneden het voor in de sla. Eén keertje 🙂

Jonge verse look lijkt uiterlijk dus op lente-ui, maar is veel sterker van smaak! Fris met tegelijk een pittige looksmaak.
Maar look genoeg dus om al jong en vers te gebruiken. Heerlijk in de wok of een fris looksausje. En elk ‘pijpje’ ik nu oogst, is later een bol minder. In ons geval: twee keer gewonnen!

Hieronder het recept. Zo lekker dat het bij ons in één maaltijd op was en ik het de volgende dag gewoon opnieuw maakte.

Nodig:
– 100gr mayonaise
– 100gr volle griekse yoghurt (of andere volle natuuryoghurt)
– een eetlepel goede olijfolie
– een verse lookstengel
– gemengde kruiden, provençaalse of italiaanse
– peper en zout

Doen:
Mayonaise, yoghurt en olijfolie mengen. De lookstengel schoonmaken, heel fijn snijden en onder de saus mengen. Bijkruiden met de gemengde kruiden, peper en zout.
In een afsluitbaar potje enkele uren laten trekken in de koelkast.
Hou er bij het proeven en bijkruiden rekening mee dat het sausje sterker afsmakend wordt omdat de look haar smaak stilaan afgeeft.Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.