Sofrito, een zuiderse basissaus
Joepie, ik heb nog eens een topreceptje te delen! ‘Sofrito’ is een zuiders sausje dat als basis dient voor pasta’s, paëlla of soepen, maar ook lekker smaakt bij vis en vlees. Je kan het ook zo op de boterham smeren! En in dit seizoen verwerk je er misschien graag een deel van je tomatenoogst mee om te bewaren tot de winter!
Sofrito is de Spaanse naam, in het Italiaans heet het gelijkaardige recept soffritto en in het Portugees refogado. In de varianten worden soms ook andere groenten gebruikt zoals wortel en selder. Deze sofrito bevat ui, knoflook en tomaat, allemaal fijngesneden. Je kan, naargelang je creativiteit, ook kruiden zoals paprika, laurier, chilipeper, … toevoegen.
Je hebt veel geduld nodig, omdat je de ingrediënten zachtjes en lang laat bakken tot ze hun lekkere smaken optimaal vrijgeven. Bak niets bruin, maar laat alles heel rustig zacht en natuurlijk zoet worden in een brede pan zonder deksel.
Maak er best ineens een grotere hoeveelheid van en bewaar in glazen confituurpotjes. Afgesloten in de koelkast kan je een potje dagen- of wekenlang bewaren. Zet de andere potjes in de diepvriezer voor dankbaar gebruik in de winter! Waarschijnlijk kan je ze ook wecken, voor wie dat verkiest. Daar heb ikzelf geen ervaring mee.
Nodig voor ongeveer een liter saus:
– 500gr ui, fijngsnipperd
– 1 (kleine) bol knoflook, teentjes schoongemaakt en fijngehakt
– 1kg tomatenblokjes (van gepelde en ontpitte verse tomaten)
(als je geen oogst te verwerken hebt kan je de saus maken met 2 blikken van 400gr tomatenblokjes van goede kwaliteit)
– 1 theelepel zout
– 200ml water
– 200ml goede olijfolie
– eventueel extra kruiden zoals paprika, laurier, chilipeper, procençaalse mengeling, …
Doen:
– doe de gesnipperde uien in een brede pan (hapjespan, sauspan, wok) met het water. Zet op een middelmatig vuur tot het water is verdampt
– voeg de fijngehakte look en de olijfolie toe
– laat op een laag vuur 10 tot 15 minuten zachtjes fruiten, zorg dat de boel zacht en zoet wordt maar niet verkleurt
– voeg de tomatenblokjes toe samen met het zout
– hier kan je ook je eigen kruiden toevoegen
– laat nog minstens drie kwartier zachtjes pruttelen
– pureer de saus glad met de stafmixer, breng op smaak met zout en peper en/of kruiden naar wens en laat eventueel nog verder indikken
Geniet ervan zoals wij!
KAn je deze saus bewaren ? (gloeiendheet in een Weck bokaal ?) of enkel in te vriezen ?
Ik ben heb geen ervaring met wecken maar denk dat dat kan, zou de aanwijzingen volgen voor bvb pastasaus. Invriezen lukt perfect!
Goede middag, waar ergens zijn jullie te vinden aub? Nergens vind ik een adres….
Bij het zoeken naar een recept voor zuurdesem kwam ik bij u terecht. Blijkbaar kan ik ook bij u wat desem ophalen?
Supertoffe site hebben jullie maar adres vind ik dus niet… hihi ?
Alvast bedankt
huguette