Toast-champignon met linzenburger, slaatje en chilisaus

Ergens tussen het programmeren van de webwinkel, studeren en wachten op William (de diepvriezer) door, maakte ik tijd om een recept uit te proberen van linzenburgers. Want peulvruchten zijn een goede bron van eiwitten en we eten ze slechts zelden. Daar hoop ik verandering in te brengen door dit geslaagde gerecht te delen!

Recept voor de linzenburger:
Voor 8 burgers, voor 4 personen

Nodig:
200gr groene linzen (type ‘puy’, die zijn het stevigste)
500ml groentebouillon
1 sjalot
1 rode ui
1 lookteen
1 dikke wortel (of een rode paprika)
2 theelepels boemboe
1/4 theelepel komijnpoeder
wat kruidenzout
2 eitjes
50-100gr paneermeel

Doen:
Laat de linzen een uurtje weken in ruim water en giet af. Breng aan de kook in 500ml groentebouillon, laat ongeveer 45 minuten koken onder deksel, tot bijna al het water weg is. (De linzen zijn dan zacht en gaar, anders moet je wat extra water toevoegen en langer laten koken.) Doe daarna de pot open en laat verder koken en uitdampen.
Snipper intussen de ui en de sjalot, pers het lookteentje tot pulp en snij de wortel in heel kleine blokjes. Fruit alles op een matig vuur in olijfolie, tot de groenten mooi zacht zijn. Je kan eventueel een paprika gebruiken ipv een wortel. Voeg halverwege de boemboe toe, wat kruidenzout en komijnpoeder.
Voeg de linzen en de groenten samen in een brede schaal en laat wat afkoelen. Meng met de eitjes en het paneermeel tot een stevige brij, zodat je met behulp van een lepel burgers kan vormen. Maak ongeveer 8 burgers van dit deeg, leg ze op een bord dat je met nog wat paneermeel bestrooide en laat in de koelkast een half uurtje opstijven.
Bestrooi aan beide zijden met paneermeel voor een lekker korstje en bak in plantaardige olie, enkele minuten aan elke kant.

Wij aten er een toast-champignon bij, een slaatje en zoete chilisaus. En we proefden dat het goed was!1 thought on “Toast-champignon met linzenburger, slaatje en chilisaus”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.