Bananenmuffins: zonder boter, gluten of suiker en toch pokkelekker
Okee, ik heb het begrepen. Zelf zuurdesembrood bakken is absoluut niet aan iedereen besteed. “Zo complex zeg”, kreeg ik te horen, of “echt niet lekker”, maar gelukkig ook positieve reacties 🙂
Dus zal ik jullie terwille zijn en een beproefd ZOET recept uit de kast halen voor oergezonde gebakjes: bananenmuffins! Met het weekend voor de deur en misschien wat overrijpe bananen in de fruitschaal, kan je je alvast verlekkeren op heerlijke bakgeuren!
Geschikt als sportvoeding (voor of na), een mooi alternatief voor het ontbijt of een verantwoord tussendoortje. Boordevol complexe koolhydraten, eiwitrijk, met allerhande gezonde stofjes en nog wat goede vetten. En ook gewoon lekker; iets tussen een haverkoekje en een franchipanneke in, maar dan minder zoet.
Wat wil een mens nog meer? Juist, een beetje tijd en de goede ingrediënten in de kast. Ik wens het je allemaal toe!
Nodig:
• 3 overrijpe bananen
• 2 eitjes (vrije uitloop)
• 100gr havermout, havervlokken of een mengeling
• 75ml plantaardige of gewone melk
• 80gr amandelpoeder
• 50gr amandelschilfers
• 80-100gr gedroogd fruit (rozijnen, bosbes, abrikoos in stukjes)
• 1 appel
• een snuifje zout
• 1 theelepel (half zakje) bakpoeder
• 15 druppels amandelessence
Doen:
De bananen (zonder schil natuurlijk) prakken en mengen met de eitjes, de havermout, de melk, het amandelpoeder, het gedroogde fruit, snuifje zout, bakpoeder, amandeldruppels. Goed mengen en (minstens) een kwartiertje laten staan.
Intussen het appeltje schillen, in kleine stukjes snijden en mengen onder het deeg. Als laatste de amandelschilfers voorzichtig onder het deeg spatelen.
Het mengsel verdelen in ongeveer 16 muffinvormpjes en 20 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 180°C. Laten afkoelen, ze stijven dan wat op.
In de koelkast worden ze nog vaster. De tweede dag zijn ze eigenlijk het lekkerst. Maar je kan ze ook minstens een week in de koelkast bewaren, of zelfs invriezen.
Vwalla, gezond snoepen, het kan!
Dat moet wel lukken, denk ik 🙂