Gegratineerde wintergroenten: schorseneren en knolselder

Lokale groenten van het seizoen eten, dat is in deze periode van het jaar geen evidentie. De keuze is namelijk eerder beperkt tot vooral koolsoorten, wortels en knollen. En toch is dat heel warm aanbevolen, voor de lekkere smaak, de hoge voedingswaarde, geneeskracht en kleine ecologische voetafdruk. Niet onbelangrijk!

Om het jullie iets aangenamer te maken, een lekker eenvoudig gerechtje met schorseneren en knolselder.

Ben je niet gewoon om veel knollen, kolen en wortels te eten, dan kan je wel wat gerommel in je buik verwachten …

Nodig:
– een kilo schorseneren
– een halve knolselder
– 5 kleine, vastkokende aardappelen
– volle melk
– peper, zout en verse nootmuskaat
– geraspte kaas naar keuze, eventueel wat edelgistvlokken
– paneermeel
– olijfolie

Doen:
Maak de groenten schoon en snij in ongeveer even grote stukken.
(Doe voor de schorseneren handschoenen aan, schil ze met een dunschiller en leg meteen erna in een waterbad met wat citroen erin om verkleuren te voorkomen. Kijk nog na op zwarte puntjes en snij de uiteinden eraf. Spoel nadien het citroenwater er goed af.)

Doe een stevige bodem volle melk in een kookpot. Kruid met peper, zout en versgemalen nootmuskaat. Kook/stoom de groenten hierin beetgaar gedurende ongeveer 10 minuten.

Schep de groenten uit de kookpot over in een ovenschaal. Lepel er wat van de melk over. (Als de melk een beetje vlokkerig lijkt, dat is niet heel erg, wellicht is de melk een beetje geschift door het restantje citroen uit het water van de schorseneren, volgende keer beter afspoelen :))

Duw de groenten een beetje aan in de ovenschaal. Strooi er geraspte kaas over: gratinkaas kan, mozzarella, pecorino, een mengeling van alles, zelfs wat edelgistvlokken kunnen erover.
Strooi er ook wat paneermeel over en bedruppel alles met olijfolie.

Gratineer gedurende een kwartierje in een oven van 180 à 200°C

Serveer er een winterse groene salade bij (postelein, veldsla, tuinkers, kiempjes, …) bij en een vegetarische burger of een stuk witte vis. Of een zachtgekookt eitje, ook erg lekker!



Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.