Tartare van gemarineerde zalm
Met de feestdagen in aantocht, deel ik hier alvast een idee voor een heerlijk, fris, licht, gezond en feestelijk voorgerecht. Kan je alvast eens oefenen en voorproeven!
Nodig (voor 4p):
– 250gr verse zalmfilet zonder vel of graten
– 1/2 eetlepel zachte mosterd en 1/2 eetlepel graantjesmosterd
– 2 eetlepels ruwe rietsuiker
– 2 eetlepels verse gehakte dille
– 1 eetlepel grof zout
Doen:
Wrijf de zalmfilet in met de mosterd, bestrooi daarna met grof zout, rietsuiker en dille. Duw alles wat aan. Werk gewoon met je handen, dat gaat het makkelijkst.
Pak de zalmfilet stevig in in vershoudfolie, of trek vacuum. Laat enkele uren marineren in de koelkast.
Pak daarna de zalm weer uit, intussen is die gemarineerd en heel lichtjes ‘gegaard’. Verwijder het vrijgekomen sap, haal de overtollige kruiden, suiker en zout weg maar laat een dun laagje aan de filet.
Snij helemaal fijn: eerst in sneetjes, dan in repen en dan in blokjes, telkens enkele millimeters. Koud wegzetten tot gebruik, maximum enkele uurtjes.
Serveren:
Maak een geslaagd voorgerechtje: neem een kleine dresseerring, zet op het bord, vul met de tartare, duw aan en haal de ring weer weg. Geef er genoeg lekkere garnituur bij, bijvoorbeeld:
– zure room met mierikswortel
– een takje dille
– ringetjes rode ui die even marineerden in frambozenazijn met cassissiroop
– een groene salade met notendressing
– rode biet
– een vers toastje met echte boter
– heel fijn gesneden rauwe bloemkool
– avocadoblokjes met limoen, peper en zout