Marokkaanse bulgurballetjes
Ben je een vleeseter, maar mag het een tikje minder? Super, met dit recept maak je van een klein pakketje lamsvlees een grote stapel balletjes met een heerlijke oriëntaalse smaak!
Nodig:
– 200 gr bulgur
– 1 ui
– 2 lookteentjes
– 300gr lamsgehakt
– Olijfolie: 2 eetlepels en 50-100ml om te bakken
– Oriëntaalse kruiden naar wens, bvb 1/4theelepel kaneel, 1/4 theelepel kruidnagelpoeder of kardemompoeder, peper en zout. Of gebruik een zelfgemaakte gehaktkruidenmengeling of speculaaskruiden, …
Doen:
Laat de bulgur gedurende minstens een half uur weken in ijskoud water. Mag gerust enkele uren, zet de kom dan in de koelkast.
Doe in een fijn vergiet of in een grof vergiet met kaasdoek en laat uitlekken. Snipper intussen de ui en lookteentjes en doe die samen met het gehakt, de kruiden en de uitgelekte bulgur in de keukenmachine, samen met 2 eetlepels olijfolie. Mix tot een glad deeg. Eventueel moet je alles in twee keer mixen en dan samen in een grote kom door elkaar mengen. Als de massa te droog is kan je nog wat meer olijfolie toevoegen.
Maak er ovalen balletjes van. Neem een kleine pan en doe daar een dikke laag olijfolie in om de bulgurballetjes goudbruin in te bakken aan alle zijden. Frituren kan ook.
Je kan de overschot van het deeg makkelijk invriezen, of de klaargemaakte, ongebakken balletjes. Tenzij het lamsgehakt een ontdooid product is, dan mag je niet (opnieuw) invriezen!
Een sausje van geraspte komkommer, geperste look, natuuryoghurt, peper en zout smaakt hier heerlijk bij! Gebruik als een amuse bij de feestelijke apéro, of doordeweeks bij het hoofdgerecht.