b-oer-gezond

b-oer-gezond

Wat een heerlijk leven hadden onze voorouders: veel natuur en zon, weinig vervuiling of chronische stress, veel beweging en heerlijk echt eten vol smaak. Al zijn we er op veel vlakken de afgelopen duizenden jaren deftig op vooruit gegaan, we zijn veel minder gezond gaan leven.


Onze wereld evolueerde de laatste eeuwen en vooral de laatste decennia razendsnel. We zijn totaal anders gaan leven dan pakweg 100.000 jaar geleden: we stellen ons aan meer en meer stresserende prikkels bloot, we eten anders en bewegen veel te weinig. Maar ons lijf functioneert nog wel zoals toen, het heeft dezelfde behoefte aan rust, zon, beweging en voeding. Het is niet in staat zich zo snel aan zoveel veranderingen aan te passen. Op de lange duur worden we daar allemaal ziek van.

Uiteraard kunnen we niet gewoon terug, maar met wat gezond verstand en creativiteit kunnen we wel veel gezonder leven. Lekker echt, natuurlijk eten, beweging, rust en ontspanning zijn de toverwoorden.

Met deze aanpassingen maak je zeker een verschil:
1. veel meer groenten eten (maar echt véél meer!)
2. meer bewegen.
3. de supercombinatie: kweek zelf wat biologische groenten! Naast gezond eten, brengt tuinieren je beweging, ontspanning en rust in je hoofd.
4. nog een leuke hierbij: hou enkele kippen in je tuin, ze verwerken je afval en geven er oergezonde eitjes voor in de plaats.

Over groenten, koken en tuinieren vind je op deze site blogs met verhalen, recepten en foto’s. Ik hoop dat het je inspireert!