Een dessertje voor Valentijn

Millefeuille met rood fruit, mascarponemousse en CBS roomijs. Een beproefd recept dat ik ter gelegenheid van Valentijn graag opnieuw wil delen! Beetje tijd over deze week? En een beetje handig in de keuken? Gooi je suikervrije voornemens even overboord, verras je geliefde en waag je aan dit recept!

Milleufeuille van aardbei en mascarpone met CBS roomijs

A. Mascarponemousse maken

Los 6gr geweekte gelatine op in een beetje culinaire room. Roer 500gr mascarpone zacht, schep er 5 opgeklopte eiwitten, de vanillezaadjes van 1 peul, 50gr tagatose (of 100gr fijne suiker) en de opgeloste gelatine onder. Doe de helft ervan in een spuitzak, de andere helft in een kom onder folie en laat alles in de koelkast laten opstijven.

B. CBS roomijs maken

CBS staat voor Caramel au Beurre Salé. Goed fout maar echt lekker 🙂
500ml melk met 150ml room en 1el glucose aan de kook brengen, intussen 6 eidooiers met een schep suiker romig & wittig kloppen (= ruban). Zoals een crème anglaise tot een vla verwerken en laten afkoelen (Dwz een beetje van de hete melk bij de ruban, dit geheel weer bij de rest van de melk en zachtjes weer opwarmen, blijven roeren, licht laten indikken zonder te laten koken.)

In een andere kom de caramel: 200gr suiker met 60ml water verhitten tot een goudkleurige caramel, van het vuur 100gr gezouten boter, 50ml room, een snufje bloem en een snufje zout toevoegen, glad roeren, laten afkoelen tot beneden 70°C en aan de vla toevoegen. Het geheel volledig laten afkoelen en tot ijs draaien. Voor een iets zachtere smaak, hou van de caramel 1/3 apart, het is heel lekker op de boterham!

C. Fruitgarnituur voorbereiden

Bij het dessert komen kleine volledige aardbeitjes, en een slaatje van aardbeischijfjes die je een uurtje laat trekken met wat honing + gember (= honing opwarmen en daar geraspte gember aan toevoegen).

D. Heerlijke koekjes om mee op te bouwen

Dan moeten er nog tuiles gebakken worden, dat kan gerust een dagje van tevoren: 1 eiwit loskloppen met 60gr poedersuiker. 10gr vanillesuiker, 60gr bloem en een mespuntje zout doorroeren. 50 gr gesmolten roomboter erdoor en een half uurtje laten rusten. Dit beslag met de bolle kant van een lepel op een bakplaat (met bakfolie) tot dunne cirkels smeren. In een oven van 200°C ongeveer 4 minuten laten bakken tot de randjes bruin zijn. Uit de oven halen en onmiddellijk ‘vormen’ terwijl ze nog heet zijn: per persoon heb je een platte tuile (gewoon even op de plaat laten afkoelen), en lichtgebogen (over deegrol duwen) en een steviger gebogen versie (over borstelsteel) nodig. Je bakt best in meerdere keren.

E. Le moment suprême

Opbouw: met de spuitzak een toefje mousse aanbrengen aan één zijde van het bord, daarop de platte tuile vastzetten, een mooi laagje mousse opspuiten, enkele aardbeitjes induwen, een lichtgebogen tuile erop, een quenelle vormen van de andere mascarponemousse (in de kom; een quenelle vorm je met behulp van twee lepels), de stevige gebogen tuile als hoedje bovenop de quenelle. Midden op het bord wat aardbeisalade, aan de andere zijde een mooie bol CBS roomijs.

Je kan nog afwerken met een blaadje munt, enkele framboosjes, …

Er is (veel) werk aan maar wie heeft dat nu niet voor zijn/haar liefje over? 🙂
Laat trouwens de hele familie meegenieten, met bovenstaande hoeveelheden steek je ongeveer 12 dessertjes ineen.

Succes en smakelijk!Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.