Eendeborstfilet op lage temperatuur

Met de feesten in zicht, wil ik deze graag nog eens delen! Een handig recept voor lekkere eendeborstfilet uit de oven-op-lage-temperatuur. Feestelijk en zeker haalbaar voor een diner tot +/- 10 personen.

EendPompoenPortoPaarseWortel

Ik reken 1 eendeborstfilet voor 2 personen. Grote vleeseters lusten meer, maar wij geven (natuurlijk) de voorkeur aan minder vlees van goed kwaliteit en meer groenten.
(Overigens raad ik aan om voor een feestdiner de totale hoeveelheid vlees en vis per persoon te berekenen op max. 250-300gr. Hapjes inbegrepen. Zo zit je de dag erna niet met massale overschotten.)

Maak lang van tevoren een kruidenmengeling: meng gelijke hoeveelheden zwarte peper, raz-el-hanout en speculaaskruiden. Hiervan heb je 1 à 2 theelepels nodig per filet.

Bereid de filets voor net voor je gasten arriveren:
Snij eerst de filets in: snij net door het vel en vet maar niet in het vlees, maak een ruitjespatroon, door middel van ongeveer 2x 4 groefjes. Wrijf de filets aan beide zijden goed in met fleur de sel (of een gelijkaardige zoutsoort) en de kruidenmengeling. Leg ze in een ovenschaal, met de vel/vetkant naar boven. Zet de schaal nog even weg, op koele kamertemperatuur (bv kelder) of meteen in de oven: reken 2 uur oventijd.

Zet de ovenschaal nu gedurende ongeveer 2 uren in een oven van 80°C. Beter geen heteluchtoven, daarin kan het vlees te droog worden. Een ouderwetse oven met boven- en onderwarmte is hiervoor beter. Loopt je voorgerecht toch wat uit, verlaag de oventemperatuur dan tijdig tot 60°C, dan is het niet erg dat de eend een tikje langer in de oven blijft staan.

Net voor het serveren, bak je de filets aan in een hete pan zonder vetstof: 1 à 2 minuten minuten aan elke kant, beginnen met de vetkant. Daarna versnijden in dunne schijfjes, serveren en smullen!
Weer een tip: bak en serveer eerst de helft van de filets, laat de anderen nog even in de oven staan. Bak die pas een kwartiertje later, als een ‘tweede ronde‘ dus. Zo hou je het beheersbaar in de keuken en is er warm vlees aan tafel!

Lekker met pompoenpuree, kroketjes, gestoofde of geroosterde wintergroenten, een portsausje, … helemaal feestproof!

Nog een laatste tip voor feestelijk koken: zorg dat elk gerecht uit max 5 bestanddelen bestaat. Zeker als je graag de borden wil dresseren. Dus bvb 1 saus, 2 soorten groenten, een pureetje en een stukje vlees. Denk er op voorhand goed over na. Meer bestanddelen geeft chaos en stress in de keuken, en dat is nefast voor de feestvreugde!

Alvast heel fijne feesten gewenst, en hou het een beetje gezond!Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.