Boemboe: kruidenmengsel uit de indonesische keuken

Ergens, ooit, … krabbelde ik tijdens een opendeurdag een gedicteerd receptje van een kenner op een stukje karton, … en sindsdien heb ik altijd een potje zelfgemaakte boemboe in huis. Boemboe is een straffe kruidenpasta die in de koelkast lang bewaard kan worden (maanden-jaren) en heel lekker smaakt bij scampi, vis in het algemeen, in groentestoverijtjes, … Ideaal ook om tofoe in te marineren!

Een kleine verwittiging: allerlei aromaten tesamen aanbakken geeft pikante dampen, dat zal je geweten hebben… Zet de dampkap maar op max!

Voorbereiden:
Een ‘duimgrootte’ gember, 3 rode pepers, 1 (rode) ui en 3 tenen knoflook fijnmaken in de vijzel (of keukenmachine) tot een pasta.
Zet de droge poederkruiden klaar: 2 theelepels kerrie, 1 theelepel kurkuma, 2 theelepels koriander en 1 theelepel komijn. Zet ook het ‘blusvocht’ klaar: 2 eetlepels rijstazijn, 4 eetlepels gembersiroop, 4 eetlepels hon mirin en 2 eetlepels zoete chili.
Naar eigen smaak kan je bij de pasta nog citroengras of limoenzeste toevoegen, of kardemom bij de droge kruiden. Je kan gerust een eigen accentje aan de boemboe geven.

Bereiden: Zet de dampkap op! Laat een stevige diepe pan goed opwarmen en bak de pasta aan op hoog vuur onder voortdurend roeren. Na enkele minuten de droge kruiden toevoegen en goed blijven bakken en roeren. Nog enkele minuutjes later blussen met de blusmengeling, nog goed doorroeren, vuur laag zetten en een beetje laten inkoken tot een dikke pasta.

Laten afkoelen en klaar. Met mate(n) te gebruiken!1 thought on “Boemboe: kruidenmengsel uit de indonesische keuken”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.