Fluweelzachte kokoscake

Het wordt een herfstig, feestelijk weekend. Ideaal om eens zelf aan de slag te gaan voor een lekker gebakje. Neen, gebakjes horen niet in een dagelijks gezond menu maar jawel, af en toe kan het wel. Bijvoorbeeld gezellig samen met de familie of na een lange herfstwandeling bij een warm kacheltje.

Eigen gebak is trouwens veel beter van samenstelling dan industriëel gebak, wat vaak teveel suikers, foute vetten, minderwaardige ingrediënten en toevoegingen als smaakmakers, kleur- of bewaarstoffen bevat. 

Hieronder een lekker receptje uit de tijd van het restaurant, helemaal niet moeilijk. Ga ik binnenkort zelf ook nog eens maken 🙂

2013-02-23 Kokoscake

Nodig:
– 260gr (biologische) bloem
– 10gr bakpoeder (tenzij je zelfrijzende bloem gebruikt)
– 190gr ongezouten boter
– 375gr suiker (eigenlijk wel veel, maar ach …)
– 150ml kokosroom
– 3 eitjes
– 110ml slagroom
– een snuifje zout
– enkele druppels vanille-extract, één vanillepeul (merg) of wat vanillepoeder

Doen:
De bloem zeven met (bakpoeder en) een snuifje zout.

De boter op kamertemperatuur laten komen en goed zacht roeren met de suiker. De kokosroom eronder mengen, net als 3 eidooiers en de vanille. De bloem eronder spatelen.

110ml slagroom kloppen tot mayonaisedikte en voorzichtig onder het deeg mengen. Als laatste 3 stijfgeslagen eiwitten eronder spatelen. Het deeg in een ingevette bakvorm van ongeveer 20×20 cm gieten en bakken in een voorverwarmde oven van 180°C, 45 tot 60 minuten.

Eventjes laten afkoelen en sterker worden, daarna de bakvorm omdraaien en de cake op een rooster laten afkoelen. Best in de koelkast bewaren, wel op kamertemperatuur eten. Je kan ook in kleinere porties invriezen!

Succes en een fijn weekend!2 thoughts on “Fluweelzachte kokoscake”

 • Beste chef,
  Top idee.
  Waar vind ik kokosroom?
  De laatste tijd hoor ik veel dat kokosolie toch niet zo gezond en ecologisch zou zijn. Wat is hier van waar?

  Groetjes

  • Hallo,

   Kokosroom kan je in hanos vinden, beste fan. En kokosolie, ja, daar wordt veel over gezegd … Helaas is het altijd zo dat wat ‘in de mode’ geraakt, ook ineens op grote schaal gemaakt en verbruikt wordt, met alle gevolgen van dien. Grote hoeveelheden van slechte kwaliteit op de markt, mensen die gaan zweren bij kokosolie om er alles in klaar te maken. Het is en blijft een verzadigd vet, dus daar moet je niet teveel van hebben. Maar verzadigd vet is ook stabieler bij hitte. Olijfolie kan ook nog, maar anders moet je echt verzadigde vetten gebruiken voor verhitting, omega 3 en 6 oxideert te snel. Een bakproduct verrijkt met omega 3, dat is ofwel heel dom of anders onzin. Een beetje kokosolie van goede oorsprong hoort zeker thuis bij gezondheid, volgens mij toch 😉
   Groetjes terug!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.