Granola

Mijn recept voor granola onderging al een hele evolutie. Ik maak hem ondertussen minder zoet en met nog meer noten, pitten en zaden. Nog steeds niet moeilijk om zelf te maken en tot 3 weken houdbaar in een afgesloten glazen bokaal!

Hierbij het aangepaste recept:

Nodig:
Kies bij voorkeur biologische ingrediënten!
– 100gr kokosolie (extra vierge, duurder maar veel gezonder en lekkerder!!)
– 90-100gr neutrale vaste honing of 80gr agavesiroop of een mengeling van beide
– 300gr havervlokken of havermout (ik gebruik liefst 150gr van elk)
– 20gr gepofte quinoa (een meerwaarde, maar kan weggelaten worden)
– 30gr lijnzaad
– 60gr pompoenpitten
– 60gr zonnebloempitten
– 70gr amandelschilfers
– 70gr verbrokkelde walnootpitten
– 30gr grofgemalen hazelnoten of pistachenoten (of meer amandel/walnoot)
– 1/2tl vanillepoeder (of vervang door enkele druppels vanille-extract)
– snuifje zout

Doen:
Verwarm de oven voor op 145°C.
Doe de kokosolie, de honing/agavesiroop en het zout in een steelpannetje en laat zachtjes smelten. Meng alle overige ingrediënten in een grote kom, doe er de warme vloeibare olie-honing-siroop bij en meng goed tot alles gelijkmatig bevochtigd is.

Gebruik een bakplaat met bakmat, of een antikleef bakplaat. Stort de massa daarop en duw alles gelijkmatig uit tot een dikte van ongeveer 1,5 cm. Duw héél lichtjes aan. Bak dan gedurende 20 minuten. Haal de plaat uit de oven, werk alles voorzichtig door elkaar zodat de korrels aan de randen naar het midden verplaatst zijn en de onderkant naar boven. Dit om alles gelijkmatig goudbruin te laten bakken. Laat nogmaals 15 minuten bakken. Zet de oven uit en de deur een beetje open, laat de plaat nog 10 minuutjes in de oven afkoelen.

Laat verder volledig op de plaat afkoelen, in de afgekoelde oven of op je werkblad. Doe pas daarna de granola in een of twee glazen bokalen. Als alles goed ging, is die nu goudgeel en lekker krokant in kleine en grotere brokjes.

Laat het smaken met wat yoghurt of kefir, met vers of gedroogd fruit, wat je zelf verkiest!Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.