Hartige amaranthkoekjes

Met deze burgertjes heb ik altijd gescoord: ten tijde van het restaurant, op familiefeestjes en nu nog altijd als het hier thuis ‘gewoon’ op tafel komt. Deze hartige koekjes hebben een fijne, korrelige structuur en een heerlijke notensmaak!

Amaranth is geen graan, maar het  zaad van een plant uit Zuid Amerika. Amarant is rijk aan eiwit, vitamine B, magnesium, fosfor en zink. Samen met Teff is amaranth het meest calciumrijke graan-achtige product. Ook bevat amaranth veel vezels waardoor het verzadigend is en goed voor de bloedsuikerspiegel.

Met onderstaand recept maak je er lekkere, vegetarische, hartige ‘koekjes’ mee. Je kan er gerust een dubbele portie van maken om wat van die burgertjes in te vriezen. Dat is bijvoorbeeld heel handig als je een dineetje organiseert en voor één gast vegetarisch wil koken!

Nodig:
– 1 ui of 2 sjalotjes, een teentje look
– 5el olijfolie
– 50gr gemalen hazelnoot
– 200gr amaranthkorrels (of met teffkorrels kan het even goed!)
– een goeie scheut ahornsiroop
– 200ml (zelfgemaakte) groentebouillon
– 75gr gemalen pecorino (of parmezaan)
– 2 eitjes
– paneermeel
– peper, zout, nootmuskaat
– olijfolie om te bakken
– om te serveren, zure room en/of een (zelfgemaakte) chilisaus

Doen:
De ui snipperen en aanfruiten in de olijfolie (5 el), in een kookpan, op een vrij stevig vuur maar niet te heet. Daaraan de geperste look toevoegen. Na een half minuutje de gemalen hazelnoot en de amaranth toevoegen en een minuutje al roerend laten bakken. De scheut ahornsiroop erbij, en laat nog een minuutje of 2 bakken, roer regelmatig! Blus met de groentebouillon, let op voor spetters want de massa kan erg heet zijn en flink borrelen!

Het vuur lager zetten, het deksel op de pot en een kwartiertje laten sudderen.
Dan moet het een dikke pap zijn. Het deksel wegnemen en verder laten garen, uitdampen en indikken tot een massa waar je balletjes zou van kunnen rollen.
Op smaak brengen met peper, zout, versgemalen nootmuskaat en de gemalen kaas toevoegen, goed mengen. Laten afkoelen

Het afgekoelde deeg aanmaken met 2 eitjes. 50 tot 100gr paneermeel toevoegen en onder massa roeren tot een textuur waar je makkelijk met je handen balletjes kan van rollen. Het mag nog een klein tikje kleverig zijn.
Met behulp van bv een ijslepel telkens een even grote hoeveelheid nemen, die in je handen tot een balletje rollen en omwentelen met wat extra paneermeel. Plat duwen tot een rond schijfje en boven- en onderzijde nogmaals op wat paneermeel duwen.
Op een bord of plaat leggen en opzij zetten om te bakken, of invriezen. (Eenmaal ingevroren, in een afsluitbare zak in de diepvriezer overbrengen om te bewaren.)

Rustig bakken in olie en serveren met wat zure room en/of chilisaus. Amaranthkoekjes passen bij heel veel groenten en gerechten en zijn daardoor dankbaar te gebruiken als vleesvervanger als je zowel voor vleeseters als vegetariërs wil koken!