Aardappel-wortelfrietjes uit de airfryer

Een tijdje gelden deed de airfryer hier zijn intrede, en daar hebben we nog geen moment spijt van gehad! Voorgebakken diepvriesfrietjes afbakken in dat ding is een tikkeltje gezonder. Zonder nare geuren in huis. Een beetje droger, vergelijkbaar met ovenfrietjes, sneller koud en nog steeds niet echt gezond, maar voor een snel dineetje in combinatie met een maaltijdsalade kan het best een keer. Onze friteuse staat in elk geval werkloos in de kelder, tot er nog eens een fout kerstfeestje georganiseerd wordt 🙂

Wat vooral interessant is: je kan er met gemak lekkere en wèl gezonde gerechtjes in klaarmaken. Zoals deze aardappel-wortelfrietjes!
Die kan je ook in de gewone oven maken, zet die dan wel 20°C hoger en voorzie een tiental minuten meer baktijd. Minder ecologisch dus.

Nodig (voor 3-4 personen):
6 dikke bio-wortelen, schoongewreven, eindjes weggesneden
3 middelmatige aardappelen, schoongewreven en oogjes weggesneden
Hittebestendige olijfolie
1/2tl (grof) zeezout
1 à 2tl provençaalse kruiden

Doen:
Verwarm de airfryer voor.
Snij de aardappelen in partjes en de wortelen en dikke schuine sneden. Doe samen in een grote mengkom. Strooi er het zout en de provençaalse kruiden over. Je kan ook eens voor een andere kruidenmengeling kiezen, zoals een zelfgemaakte italiaanse kruidenmengeling, waarvan ik het recept zeker nog zal delen!
Overgiet met een straal olijfolie, 2 à 3 eetlepels en meng alles goed tot alle stukjes gekruid zijn en bevochtigd met olie.
Als de airfryer op temperatuur is, kunnen de groenten er in. Stel in op 20 minuten. Schud tussendoor eens op. Laat bakken tot de stukjes mals en zachtgebruind zijn, laat zo nodig wat langer of minder lang bakken.

Wij aten er amaranthkoekjes bij en een groene salade. Deze frietjes passen bij alle gerechten waar de klassieke frietjes bijpassen, maar ze zijn vééééééél gezonder en minstens zo lekker! 🙂Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.