Heerlijk foute hazelnootkoekjes

Gezond leven, dat is voldoende bewegen en goed eten. Echt eten, groenten die ergens in de buurt groot geworden zijn zonder pesticiden, wat fruit, gezonde vetten zoals nootjes en pitten, en eiwit uit echte eieren of echt kippenvlees en vooral ook vis en schaaldieren. Minder brood, minder zuivel, veel minder rood vlees, vooral meer groenten en veel bewegen. Als dat allemaal goed zit … is er ruimte voor 10 à 20% ‘zondekes’.

Aha, laten we het daar eens wat uitgebreider over hebben. Want morgen is hier iemand jarig. Die wil trakteren op het werk, en de ervaring leert dat ‘nutellakoekjes’ bij zowat iedereen in de smaak vallen. Goed fout, één en al suikers en vetten, maar zo lekker. En toch wat gezonde nootjes in verwerkt. Een klein hapje feest, omdat het soms echt kan. Als je maar beweegt en groenten eet 🙂

image

Voor ongeveer 100 koekjes:

Rooster 185g hazelnoten en hak ze grof, laat afkoelen terwijl je het deeg maakt.

Laat 125g echte boter zacht worden op kamertemperatuur, in een goede mengkom. Doe er 500g Nutella bij (of gelijkaardig), 300g kandijsuiker en een eetlepel vanille-extract of 2 eetlepels vanillesiroop. Met de kneedhaken van de mixer tot een romige massa kloppen.

3 hele eieren loskloppen en beetje bij beetje door de massa kloppen. Gebruik daarvoor beter de mixer met de kloppers.

Zeef 190g bloem met 2 theelepels bakpoeder en schep dat lepel per lepel door het deeg. Voeg daarna de hazelnootstukjes toe en 250g gehakte witte chocolade (of callets).

Schep met een lepel hoopjes (ongeveer de grootte van een gemiddelde kastanje of walnoot) van het deeg op een bakplaat met bakmatje of bakpapier. Voorzie voldoende ruimte want ze lopen goed uit. Bak 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.

Even laten afkoelen en opstijven op de plaat, daarna verder laten afkoelen op een rooster.

Eet ze vers, ze blijven maar enkele dagen krokant in een goed afgesloten koekjesblik, hoe verser hoe lekkerder!

Smakelijk!Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.