Geroosterde zoete wintergroenten

Wie een wekelijks groentenpakket haalt bij de bioboer of zelf groentjes kweekt, mag deze periode terugvallen op een variatie knollen, kolen en wortelen. Daar blijf je best creatief mee aan de slag, of de wittekool in béchamelsaus na een bord pompoensoep komt je al snel de oren uit! Dus deed ik mijn best en toverde een eenvoudige, lekkere ovenschotel met zoete groenten op tafel.

Nodig:
– 2 rode bieten
– 2 witte bieten of (boter)raapjes
– 4 dikke wortelen
– 2 zoete aardappels
– Olijfolie en kokosolie, eventueel balsamico
– 1 lookteen
– 1 tl zeezout
– 1tl provençaalse kruiden
– 1/2tl geplette mosterdzaadjes
– 1/4 tl komijnpoeder
– 1/4 tl gemalen gember
– een snuifje pimentpoeder

Doen:
Maak de groenten schoon en snij in blokjes. Wat grotere blokken voor de zoete aardappel, de wortelen best in kleinere stukken, zodat alles samen ongeveer even gaar is. Schillen hoeft niet voor verse groenten. Schoonborstelen en de vuile punten verwijderen is voldoende, zo blijven er meer smaak en waardevolle voedingsstoffen bewaard!

Doe de groenten in een ovenschaal, strooi er het zout en alle droge kruiden over. Pers het knoflookteentje uit en verdeel over de groenten. Bedruppel alles met flink wat olijfolie en leg enkele klontjes kokosolie op de groenten. Doe er eventueel ook een eetlepel balsamico bij.

Zet in een oven van 200°C gedurende ongeveer 45 minuten of tot de groenten gaargeroosterd zijn.
Haal tussendoor de schaal enkele keren uit de oven om alles goed om te roeren voor een egale garing.

Hier geserveerd met winterpostelein en teff-koekjes. Oh ja, in de winter zijn er ook heerlijke verse bladgroenten!Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.