Chocoladefiguurtjes in het thema van je feest

Binnenkort iemand jarig? Kerst, Pasen, afgestudeerd, …? Bij elk feestje valt een eenvoudige tekening te bedenken, waarvan je een chocoladefiguur kan maken om het dessert mee op te fleuren. Met een beetje handigheid lukt het je zeker!

Nodig:
– Chocolade, bij voorkeur pure chocoladecallets van goede kwaliteit
– Kruiden naar smaak, bijvoorbeeld een beetje kaneel of kardemom
– Materialen: kookpot en bijpassende bolle kom (zie hieronder) of een bain-marie, een wegwerp-spuitzakje, bakpapier of rubberen matje
– Een ontwerp voor je tekening (lees onderaan!)

Doen:
Wie een bain-marie bezit, kan die gebruiken. Maar met gewone keukenspullen lukt het ook: zoek een kookpot en bijpassende kom: het is de bedoeling dat je heet water in de kookpot doet en de kom met chocolade er bovenop zet, de bodem van de kom zakt een beetje in de pot en de randen van de pot worden afgesloten door de kom, zodat er weinig of geen waterdamp ontsnapt. Zie tekeningetje hiernaast.
Als de bodem van de kom het water raakt, mag het water NIET koken, dan verbrandt de chocolade.

Doe twee handvollen (of meer) chocoladecallets in de kom, voeg optioneel een snufje kruiden toe en laat rustig smelten. Roer af en toe. Zet eventueel de kom op een laag vuur om het water heet genoeg te houden. Het mag (maar moet niet) koken als het water de kom niet raakt.
Als de chocolade gesmolten is haal je de kom weg van de pot. (Zorg dat op geen enkele manier water terecht komt bij de chocolade!) Nu voeg je nog wat callets toe, ongeveer 10-15% van de oorspronkelijke hoeveelheid. Laat deze ook smelten. De massa koelt daardoor iets af, waardoor straks de figuurtjes mooi zullen glanzen. Dit is een eenvoudige vorm van ‘tempereren‘, een techniek van chocolatiers. Roer goed door tot de massa helemaal glad en homogeen is.

Vul het spuitzakje met de gesmolten chocolade: zet het over een leeg glas, plooi de bovenranden om, zo kan je vullen zonder morsen. Giet de chocolade er in met behulp van een pannenlikker.

Doe het spuitzakje bovenaan dicht met een knijper. Zorg dat een plat werkvlak of bakplaat (bij voorkeur koel metaal!) bedekt is met bakpapier of een bakmat. Knip van het spuitzakje de onderkant af, zodat je een opening hebt van ongeveer 3mm doorsnede. De chocolade loopt er dan natuurlijk uit, dus hier komt jouw handigheid van pas! Begin maar te ‘tekenen’ zonder bibberen :). Zorg dat je een ontwerpje hebt waarbij je in één vloeiende lijn een volledig object kan tekenen. Zorg dat de lijnen voldoende dikte hebben zodat de figuren sterk genoeg zijn als ze zijn uitgehard.

Haal de uitgeharde figuren rustig van het bakpapier af en bewaar koel in een afgesloten doos, op keldertemperatuur of bijvoorbeeld bovenaan in de koelkast waar het niet te koud is. Ze zijn heel lang houdbaar, maar verliezen wel glans na enkele weken.

Heel veel succes gewenst!

Lukt het allemaal niet zo goed? Of wil je meer ideeën? Kom eens een workshop volgen over leuke garnituren!Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.