Tofu marineren

Tofu smakeloos? Dat klopt een héél klein beetje. Maar het grote voordeel van tofu is dat het smaak kan opnemen. Je kan een (kruidige) smaak kiezen die goed bij je gerecht past, en via een marinade die smaak aan de tofu geven. We gaan aan het marineren met een oosterse mengeling die goed past bij gemengde gewokte groenten en volwaardige rijst!

2017-11-16-Tofu-2759

Nodig:
(Voor 2 à 3 personen)
• 250 gr tofu
boemboe (zie recept) of een pittige kruidenpasta naar keuze, eventueel aangevuld met droge kruiden
• plantaardige bakolie (olijfolie, rijstolie, …)
• sesamolie
• sojasaus

Doen:
Laat de tofu eerst een half uurtje uitlekken: leg de tofu op  keukenpapier in een diep bord, dek af met meer keukenpapier en een bord daarop, met een beetje gewicht bovenop. Door de druk laat de tofu vocht los, waardoor die straks de marinade beter zal opnemen.

Maak intussen een marinade in een ruime kom: meng een eetlepel boemboe met een eetlepel sesamolie, twee eetlepels sojasaus en drie eetlepels bakolie. Voeg eventueel droge of verse gember toe of andere oosterse kruiden naar smaak.

Snij de tofu in stevige blokjes, zodat een blokje een grote hap is. Schep de blokjes voorzichtig doorheen de marinade, ze gaan gauw stuk. Tip: gebruik de bolle kant van een lepel. Zorg dat alle tofu bedekt is met marinade. Zet afgedekt minstens een half uur koud weg, roer tussendoor eens om.

2017-11-16-Tofu gebakken-2761

Bak de blokjes vervolgens in een antikleefpan op een matig vuurtje. Gebruik daarbij de marinade als bakvet, extra olie toevoegen is niet nodig. Draai de blokjes regelmatig voorzichtig om totdat ze aan meerdere zijden goudbruin gebakken zijn.

Serveer bijvoorbeeld met (volwaardige) rijst, gewokte groenten en zoetzure chilisaus.
Geniet van de oosterse smaken op je bord!1 thought on “Tofu marineren”

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.