Pulled pork: traaggegaard botermals varkensvlees
Het is een beetje in de mode, en (al is varkensvlees te beperken als je gezond en/of ecologisch wil eten) dat vinden wij welterecht! Een stevig stuk varkensvlees dat met véél kruiden lekker lang in een lauwe oven gaat. Daarna is het zo gaar dat je het makkelijk in stukken kan trekken.
Traditioneel wordt pulled pork met coleslaw (salade van wittekool en wortel) geserveerd op een echt hamburgerbroodje. Een lekkere combinatie!
Natuurlijk wou ik er toch eens een specialleke van maken, en serveerde de pulled pork op een schijf gebakken polenta, met bovenop de coleslaw en daarop nog een dikke toef zelfgemaakte teriyaki-mayonaise. Nomnomnom, dat kan ik u wel vertellen!! Misschien een idee voor een voorgerechtje bij een feestelijke gelegenheid, zoals de aankomende kerstdagen??
Hier het recept van pulled pork en coleslaw, geïnspireerd op het recept van Dagelijkse Kost. Voldoende voor 6-8 personen.
Pulled pork
Nodig:
• 1 kg hespegebraad of varkensschouder. Mag ook iets meer zijn. Voor het overschotje, zachtjes opgewarmd, zullen uw huisgenoten de volgende dag nog vechten!
•
2 el bruine suiker
•
1-2 lookteentjes geperst of 1 el lookpoeder
•
1 el komijnpoeder
•
1/2 el paprikapoeder
•
1 el chilipoeder
• 1 el mosterdzaad (fijngemaakt in de vijzel)
•
1 el zout
•
5cl appelsap en 5cl whisky
Doen:
Als er veel vet rond het vlees zit, snij dan een deel daarvan weg.
Oppervlakkige insnijdingen maken in het vlees.
Alle specerijen in een ovenschaal mengen, het vlees erin leggen en rondomrond inwrijven met de kruidenmengeling.
Appelsap en whisky rond het vlees gieten, de ovenschaal afdekken met aluminiumfolie en ongeveer 2 uur in een oven van 130°C schuiven.
Daarna de folie verwijderen, het vlees heeft dan een mooi donker kleurtje. Goed bedruipen met het braadvocht en nogmaals (nu onafgedekt) voor 2 uur (iets langer mag ook) in de oven schuiven. Intussen de coleslaw maken, zie verder.
Het vlees uit elkaar trekken tot hapklare brokken en lichtjes doorheen de saus halen.
Coleslaw
Nodig:
• 3 wortelen, grof geraspt
• een halve spitskool, in fijne snippers gesneden
• 1 kleine rode ui, in fijne stukjes
• 1 kleine friszure appel
• het sap van een halve limoen
• 2 el mayonaise
• 2 el kefir (of yoghurt)
• zwarte peper en (kruiden)zout
Doen:
Doe alle groenten in een grote mengkom. Schil pas op het laatste de appel, versnij in kleine stukjes en meng met de groenten. Voeg limoensap, mayonaise en kefir (of yoghurt) toe, kruid bij met peper en zout en meng goed. Dek af en zet koud weg tot het vlees klaar is.
Serveren
Hamburgerbroodjes enkele minuten afbakken in de oven, kijk op de verpakking. Warm vlees erop, frisse colslaw erbij en smullen maar!