Trifle met limoncello

De foto had beter gekund, maar ‘in het echt’ ziet het er feestelijk uit. De smaak is top: romig en fris tegelijk. En je maakt het ruim van tevoren. Deze trifle heeft dus alle troeven in huis voor een geslaagd dessert na een lekker diner!

Voor 8 à 10 personen

Nodig:
500gr mascarpone
2 biologische citroenen
180ml limoncello
100gr ongezouten pistachenoten
5 eieren
30ml water
125gr amaretti (harde Italiaanse amadelkoekjes)
een snuifje fijn zout

Doen:
* Hak de pistachenootjes een beetje fijn en rooster ze in een droge pan. Laat afkoelen.
* Splits de eieren, hou het eiwit apart in een grote kom om het later op te kloppen tot sneeuw. Doe de eigelen in een geschikte kom voor de bain-marie, voeg er 75gr suiker en 120ml limoncello aan toe en klop boven de bain marie tot het mengsel luchtig en stevig is (ongeveer vla-dikte, ongeveer 50°C). Zet weg en laat afkoelen.
* Was de citroenen, rasp de zeste en hou even apart. Pers de citroenen uit, vang het sap op in een steelpannetje, voeg er 25gr suiker aan toe, 60ml limoncello en 30ml water. Zet op het vuur en laat 5 à 10ml pruttelen tot een lichte siroop. Zet weg en laat afkoelen.
* Neem een voldoende grote mengkom. Doe er de mascarpone in en meng met de citroenzeste. Voeg beetje bij beetje de afgekoelde limoncello-vla (bereiding met de eigelen) door de mascarpone. Klop de eiwitten stevig op met een snuifje zout en spatel door de mascarpone.
* Verkruimel de koekjes, het mag een beetje ‘grof’ blijven. Overgiet de kruimels met ongeveer de helft van de afgekoelde siroop en meng goed. Gebruik meer siroop, tot de koekkruimels goed vochtig zijn maar niet in het sap drijven.

Neem 8 à 10 mooie grote wijnglazen op voet. Schep in elk glas een eetlepel mascarponemengeling en verdeel er een eetlepel koekjesmengeling over. Herhaal nu met 3 eetlepels mascaprone en 2 eetlepels koek, vervolledig met een derde laag mascarponemengeling. Maak de bovenkant een beetje egaler en werk af met de pistachenootjes. Om makkelijk en schoon te werken kan je een dresseerring van een gepast formaat in je glas hangen, dan blijf de bovenhelft van het glas steeds proper.

Zet de glazen enkele uren tot een dag in de koelkast om op te stijven.
En dan smullen maar in goed gezelschap!Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.