Perfecte rijst

Tussendoor eens een eenvoudig basisreceptje. Witte rijst die de perfecte balans heeft tussen droog en licht kleverig. Prima begeleider bij stoofpotjes of een kipgerechtje met saus. Staat hier zeker weer op het menu nu het na een warme periode pijpestelen regent en flink afkoelt. Bye bye bbq …

Nodig:
Voor 4 personen
200gr witte rijst, liefst jasmijnrijst (of basmati) van het merk Tilda
Volle rijst kan ook en is gezonder, maar wij verkiezen hier toch die witte van Tilda en zetten wat meer groenten op het menu 🙂
zout
water
tijd!

Doen:
Meet de rijst af in een recipiënt waar je achteraf ook het water kan afmeten. Je hebt 2 volumes water nodig voor 1 volume rijst.

Doe de rijst in een vergiet en spoel zeer grondig onder stromend water. Dat is om schoon te maken: rijst wordt namelijk in bulk vervoerd en bevat mogelijk vuile deeltjes. Maar je spoelt ook wat zetmelen van de rand weg, waardoor de rijst achteraf de juiste ‘kleef’ heeft.

Doe de rijst in je kookpot en doe er 2 volumes water bij. Zeker niet meer! Eerder een tikje minder water. Laat nu staan. Dat mag enkele uren zijn, en minstens een half uur. De rijst slorpt al wat water op. Echte slow cooking op lage temperatuur!

Voeg een theelepel zout toe en breng aan de kook. Als het goed kookt zet je het vuur héél laag en hou je de pot gesloten. Kijk af en toe. Als het water bijna is opgeslorpt, mag het vuur zelfs uit, laat de pot staan en hou gesloten.

Nog even wachten en klaar. Lukt hier altijd!Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.