Salade van lauwe spinazie en gemarineerde aspergeslierten

Hoezee, hoezee, het zit hier werkelijk allemaal mee! Het is aspergeseizoen en wij zijn dol op asperges. Bij ons Linda van de wijnclub deed ik inspiratie op, ze serveerde namelijk rauwe asperges met garnaal, pistache en lamsoor. En inspiratie werkt inspirerend. Ik kocht kraakverse asperges en spinazie, ik had tijd en goesting. Ik creëerde, kookte, nam een foto, at het samen met het ventje op en nu … kan ik lekker bloggen over een heerlijk gerecht!

2017-05-13-salade-spinazie-asperge

Een perfect voorgerechtje voor een diner van half april tot ongeveer eind juni, het is te zeggen: het aspergeseizoen.

Nodig: (4 personen)
400gr jonge spinazie
400gr dikke asperges
200gr grijze garnalen
50gr pistachenootjes
50gr pompoenpitten
4 eetlepels kaantjes of superfijn gesneden spek
Voor de dressing: 1 eetlepel fijne mosterd, 1 eetlepel agavesiroop, 2 eetlepels vers sinaasappelsap, 4 eetlepels olijfolie
arachideolie en sesamolie
een beetje reuzel, of vervangen door echte boter
versgemalen zwarte peper, kruidenzout, gerookt zout
een beetje limoensap

Doen:
Verwarm 4 diepe borden in een oven van 70°C.
Hak de pistachenootjes in kleinere stukjes, rooster ze in een droge pan en zet apart. Doe een scheutje arachideolie in de pan, bak de pompoenpitten, kruid met kruidenzout en zet ook apart.
Maak een dressing van de mosterd, agavesiroop (of honing), vers sinaasappelsap en olijfolie. Kruid met peper en kruidenzout.
Schil de asperges en haal de kontjes eraf. Versnij ze met behulp van een dunschiller tot sliertjes. De laatste stukjes vernij je verder met een aardappelmesje. Meng met 2/3 van de dressing en zet opzij.
Breng de garnalen op smaak met wat limoensap.
Bak de kaantjes (of fijngesneden spek) krokant in een klontje reuzel (of boter) en breng op smaak met gerookt zout.
Als laatste de spinazie: Zorg dat de blaadjes schoongespoeld en drooggezwierd zijn. Bak ze heel kort in een mengeling van arachideolie en sesamolie. Dat gaat het makkelijkste in een grote wokpan. Roer goed en zet het vuur niet te hoog, zodat alle blaadjes eventjes lichtjes gebakken worden zonder dat de hele zwik teveel slinkt. Kruid met peper. Geen zout.

Serveren:
Schik eerst de spinazie op de warme borden. Verdeel er wat nootjes, pitjes en kaantjes over. Zet een dresseerring in het midden en schik daarin de aspergeslierten. Druppel er nog een beetje dressing over en duw in het midden wat garnalen. Haal de dresseerring weg.
Geef er versgebakken roggebrood of ciabatta bij en een fruitige olijfolie.

Laat het fantastisch smaken!!Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.