Aspergepudding

Aspergeschillen zomaar weggooien? Daar doen we niet aan mee! Daarin zit veel te veel smaak, en die kan je ‘vangen’. Je laat de schillen en kontjes bijvoorbeeld trekken in water om er een bouillon van te maken. Maar het kan ook in melk, om een geparfumeerde basis te maken voor een origineel seizoensdessert!

2017-05-04-aspergepudding-02

Nodig:
Schillen en kontjes van 1kg asperges
600ml volle melk
50gr suiker
20gr vanillesuiker
een stukje citroenschil (enkel de zeste)
55gr tarwegriesmeel

Doen:
Breng de melk met de schillen en kontjes van de asperges voorzichtig aan de kook en laat ongeveer 2 uren trekken (tegen het kookpunt of heel zachtjes kokend). Zeef daarna de schillen uit de melk en vang de melk op. Duw de schillen goed uit, de meeste smaak zit in wat je uit de schillen duwt!

Breng de geparfumeerde melk weer aan de kook met de suiker, vanillesuiker en het stukje citroenzeste. Voeg al roerend het tarwegriesmeel toe en laat ongeveer 7 minuten koken terwijl je af en toe roert. De pap begint dan goed dik te worden en te pruttelen en spetteren.

Gebruik 4 à 5 puddingvormpjes, spoel ze om met koud water en vul met de hete pudding. Laat een nachtje volledig afkoelen in de koelkast.

Maak er een mooi dessert van: keer een potje om en laat de opgesteven pudding op het bord vallen. Gebruik friszure garnituren, zoals (bos)vruchtencoulis, frambozen, citrusfruit, een dikke toef citroengrasroom, …

En hoe maak je citroengrasroom, hoor ik al vragen?
Breng 200ml volle room zachtjes tegen het kookpunt aan met een stengel citroengras erin, gekuist, en in grote stukken. Laat 20 minuten trekken, haal het citroengras eruit, roer een eetlepel suiker door de warme room en laat volledig afkoelen. Klop de koude room op en serveer.Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.