In de pan: scampi met oerprei

Het is klusdag: kasten ontmantelen en de stukken naar het containerpark brengen, diepvriezers leegmaken, ontdooien en poetsen. In een lade vind ik een aangebroken pak reuzescampi; et voilà een idee voor het diner later die dag. Want ook op klusdag mag er goed gegeten worden!

In de namiddag schijnt een lekker voorjaarszonnetje en planten we ons voor een uurtje in de tuin. Hij met een boek, ik met schaar en schop om enkele woekerende kruiden een lesje te leren. Het valt me op dat de oerprei er weelderig bijstaat. Oerprei is een redelijk ongekende groente, heeft kenmerken van look en prei maar lijkt vooral op bieslook.

Nog amper wat van gebruikt in de keuken, bedenk ik. En laten we daar eens verandering in brengen, denk ik ook. Het tweede idee voor het dinee (opzettelijke fout!). Ik oogst een bosje, ontdoe dat van wortelen en bloemstelen, was de sprieten en maak er het volgende heerlijke gerecht mee.

2017-04-30-oerprei-IMG_3576

Eerst ontdoe ik 16 scampi van hun jasje en trek een fumet van de pellen:
Aanbakken in een beetje boter, blussen met cognac, een eetlepel tomatenpuree toevoegen (of 2 eetlepels passata), even laten bakken, water toevoegen tot alles onderstaat en 20 minuten laten sudderen. Daarna zeven. De helft van de fumet (150ml) is voor vandaag, de andere helft mag de schoongemaakte diepvriezer in.

3 sjalotten, 3 grote wortels, 1 teentje look, 1/2 rode peper en een stuk wittekool gaan allemaal in reepjes, schijven of stukjes en dezelfde volgorde in de wok. Als de groenten bijna gaar zijn, mag de fumet erbij, enkele eetlepels passata en een ferme scheut sojaroom. Na een kwartiertje sudderen is deze groentensaus klaar! Eventueel nog bijkruiden met peper en/of zout.

In gezouten water een portie noodles gaarkoken.

En waar het allemaal om draait: de oerpei! Die snij ik in stukjes van enkele centimeter en zwier ze samen met de scampi in een hete pan met echte boter (of geklaarde boter, of nog lekkerder: ghee). Stevig laten bakken, kruiden met peper en (gerookt) zout. Als de scampi gaar zijn, is de oerprei dat ook.

Wat zeg ik, na een klusdag mag er echt lekker gegeten worden!!1 thought on “In de pan: scampi met oerprei”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.