Basilicumlookolie, een geheim verklapt

Het is zover, ik ga een echt keukengeheim verklappen. Want één van de basisingrediënten in mijn keuken, geheim ingrediënt tot heden ook, is zelfgemaakte basilicumlookolie. Een mond vol, en steeds een fles ervan binnen handbereik. Om vlees even mee in te strijken alvorens te laten ‘chambreren’, om patatjes in te bakken, als smaakmaker in zelfgemaakte mayonnaise of marinades, …

2016-09-26-baslookolie-1588Gewassen en fijngesneden basilicumblaadjes en fijngesneden look gaan samen in olijfolie enkele dagen trekken in een afgesloten glazen pot. Voor een liter olie gebruik ik ongeveer 100gr basilicum en een kleine (of halve) bol look. Ik gebruik  hittebestendige olijfolie (dus niet van eerste koude persing), omdat deze neutraal is van smaak en geschikt voor warme en koude bereidingen.

Dagelijks even flink beweging in de pot brengen, zodat de smaken zich goed vermengen.
Na een dag of vijf, als de blaadjes er donker uitzien (ze zijn dan wat papperig geworden), moet de olie gefilterd worden: dat gaat het makkelijkste eerst door een grove zeef, daarna door een fijne doek. Je houdt een heerlijk geurende olie over die weken tot maanden houdbaar is. Makkelijk te maken, en berelekker in bereidingen!

Deze zomer groeide de basilicum weelderig in onze tuin – dat geluk hebben we niet elk jaar – dus zodadelijk ga ik nog een keer flink oogsten en een grote weckpot vullen. Ons voorraadje olie voor de wintermaanden is verzekerd!3 thoughts on “Basilicumlookolie, een geheim verklapt”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.