Koken voor 50 man, dat vraagt ballen!

2016-09-08-koken-op-kamp-copy

Stel: je bent in je jonge jaren veel en met veel plezier op kamp geweest. Je wou altijd al eens fourieren, maar dat is er nooit van gekomen. Stel: je dochter gaat voor de derde keer mee op volleybalkamp. De kok van de voorbije jaren gaat echter niet meer mee.

Allemaal echt gebeurd en uiteraard ging ik als nieuwe kok mee op kamp. We gingen dan maar ineens met het hele gezin, mee naar het prachtige Ameland in Nederland. Tien dagen aanwezig op een superkamp, waar ik de catering voor een kleine 50 personen mocht coördineren. Een uitdaging dus, en dat vraagt ballen. Véél ballen.

Gehaktballen, ook in het ‘dagelijkse leven’ een lekkernij. Eenvoudig, voordelig, door iedereen gelust. En een prima idee om te serveren als je veel volk over de vloer krijgt, want het echte werk kan je ruim van tevoren doen. Met kriekjes, appelmoes en vers bruin brood vormen ze het perfecte zondag-avond-familie-na-wandeling-of-braderij-eten. Tussen het buffet zijn ze een mooie aanvulling, en meestal als eerste op. Bij een feestelijk diner een welgekomen variatie voor de kleinere gasten, of een origineel hapje voor de hele bende.

Mijn recept voor ongeveer 60 heerlijke gehaktballetjes,
(bijgerechtje voor 20-30 personen, hoofdgerecht voor +/- 12 personen)

Nodig:
– 2 kg gemengd (biologisch) gehakt, varken + rund, van goede kwaliteit
– 4 eitjes
– 200gr paneermeel
– 2 sjalotten
– droge kruiden: (kruiden)zout, zwarte peper, raz-el-hanout en komijn
– Eventueel verse peterselie, bieslook of lenteui, fijngesnipperd

2016-09-08-gehaktballen-1387

Doen:
Snij de sjalotten fijn, stoof ze aan in een beetje vetstof tot ze zacht en glazig zijn (niet te heet dus) en laat ze volledig afkoelen.
Neem een brede schaal, doe er het gehakt in en spreid met een vork uit.
Doe de eitjes bij het gehakt, zowel dooier als wit, voeg ook de afgekoelde sjalotten toe meng alles met de vork al losjes door elkaar. Strooi er het grootste deel van het paneermeel over uit en kruid daarna goed met het (kruiden)zout, zwarte peper, raz-el-hanout en komijnpoeder.
Meng eerst al wat met de vork en kneed daarna verder met je handen. Werk even door tot het ‘pakt’, tot je het gehakt steviger en minder kleverig voelt worden. Voeg eventueel meer paneermeel toe, maar maak het zeker niet te droog.
Eventuele verse kruiden voeg je best naar het einde toe, vooraleer je met de handen gaat kneden.

Breng een grote pot water aan de kook, voeg een beetje groentebouillon toe.
Ondertussen kan je de balletjes rollen. Het makkelijkste gaat dat met vochtige handen. Was je handen dus met zuiver water, droog ze heel lichtjes af en begin te rollen. Als na een tijdje het gehakt weer aan je handen kleeft, opnieuw even wassen en weer met vochtige handen verder rollen.
Maak balletjes van 30-35gr. Je weegt het eerste dus best even, en alle volgende maak je ongeveer even groot. Het moet niet perfect zijn, handgerolde balletjes moeten er ambachtelijk uitzien 🙂

Kook dan de balletjes in kleinere porties gaar (per 10-15 stuks). Laat ze een voor een in het kokende water glijden, gebruik hiervoor bijvoorbeeld een schuimspaan, zodat ze niet aan elkaar vastkoken. Zorg dat het water zachtjes aan de kook blijft. Wacht tot alle balletjes aan het oppervlak komen en wacht dan nog 3-5 minuten. Daarna zijn ze gaar. Test eventueel met een thermometer (kern +70°C) of snij er eentje door.

Als alle balletjes gekookt zijn, is het voorbereidende werk gedaan. Opgelet: de bouillon die na het koken overblijft, kan je prima gebruiken om soep mee te maken! Niet weggooien dus, wel ontvetten en meteen gebruiken of invriezen.

De balletjes kan je eventueel koud opeten, maar gebakken in de pan zijn ze pas echt superlekker! Zorg voor een bruin korstje rondomrond, maar bak ze rustig op niet te hoog vuur zodat ze binnenin ook helemaal warm kunnen worden.
Voor echte grote festiviteiten met veel voorbereiding: je kan de voorgekookte balletjes ook perfect wat langer van tevoren maken en invriezen!

Top toch?Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.