Bonbon van gerookte zalm en rauwe seizoensgroenten

Met dit fris en licht voorgerechtje heb je het hele jaar door succes! Je kan er steeds de groenten van het seizoen voor uitkiezen.

2016-03-01-Zalmbonbon RET

Recept voor 4 pakketjes:

Maak een vulling van fijngesneden groenten van het seizoen met appel:
Zomerversie (ongeveer juni tot september):
1/3 komkommer (zonder schil of zaadjes), 1 granny smith appel, 1 venkel, 2 lente-uitjes of wat bieslook.
Winterversie (ongeveer september tot maart):
een stukje witte kool of spitskool, een wortel, 1 kleine rammenas, een stukje knolselder (of een takje gewone selder), 1 appel, lente-ui of bieslook.
Aanmaken en op smaak brengen met citroensap, zure room, griekse yoghurt,  mayonnaise, peper, zout, versgeraspte mierikswortel.
Versie tijdens de Hungry Gap (in april en mei, dan zijn er weinig seizoensgroenten):
Meng flink wat gesneden jonge spinazie met de helft van het wit van 1 prei, héél fijn gesneden, en 150gr bloemkool, in plakjes geschaafd en verder fijngesneden. Op smaak brengen met snippertjes zongedroogde tomaat op olie en pijnboompitjes, zout en peper. Gebruik in deze versie geen appel.

Gebruik ongeveer 70 gram gerookte zalm per persoon. Wilde gerookte zalm is erg lekker maar moeilijker te verwerken tot een pakketje. Het beste gebruik je de ‘gewone’ gerookte zalm of nog beter een mengeling van beide. The best of both worlds, zoals ze zeggen.
Wrijf 4 kleine (glazen) kommetjes licht in met olie. Strooi er eerste eventueel wat fijne kruiden in, zoals een blaadje peterselie of wat dille, voor extra garnituur. Leg in elk schaaltje een mooie grote snede zalm en vul verder de open randen met kleinere stukken, zorg ook voor extra ‘flappen’, die je na het vullen over elkaar kan plooien om er een gesloten pakketje van te maken. Hiervoor is dus enig inpakinzicht vereist. 🙂

Vul nu elk schaaltje met wat van de groentenmengeling, vouw toe, dek af en zet weg in de koelkast tot gebruik.

Maak een dressing: voeg een theelepel zachte mosterd of graantjesmosterd, een kleine eetlepel vloeibare honing, een scheut appelazijn (of gelijkaardig), een scheut notenolie, peper en zout samen in een kom. Meng even, klop verder op tot een smeuige dressing met een goede olijfolie en breng op smaak, voeg eventueel extra peper, zout, notenolie, mosterd, … toe.

Zorg voor wat fris groen: roquette in de zomer, veldsla in de winter, verse scheutjes, …

Om te dresseren moet je het kommetje omdraaien en het pakketje zacht op het bord laten glijden. Als het niet vanzelf gaat, kan het helpen even voorzichtig met een mes langsheen de zijkant te gaan. Zit er veel vocht in het schaaltje, draai dan eerst om op een spatel om uit te laten lekken en schuif het zalmpakketje dan pas van de spatel op het bord.

Werk af met de groene blaadjes, scheutjes en dressing, eventueel nog wat peper en/of pitjes om te versieren en nog een quenelle zure room op elk pakketje.

En smaakbonbon, geniet ervan!Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.