Duivels lekker: scampi diabolique

Omdat de voorzitter van de wijnclub ‘mijn’ scampi diabolique zo lekker vond, en maar een heel klein beetje hengelde naar het recept …

Vooraleer ik onterecht met de pluimen zou gaan lopen: even toegeven dat ik  – lang geleden – mijn inspiratie haalde bij Dagelijkse Kost van Jeroen Meus.

Scampi-amuse
Scampi-amuse

Als een voorgerecht voor 4 personen of hapje voor 12:

  • 2 uien of sjalotten versnipperen en aanfruiten in olijfolie, 1 teentje look persen of pletten en bij de ui voegen, flink wat droge kruiden even mee laten bakken: een eetlepel currypoeder, een halve eetlepel zacht paprikapoeder, een snuifje cayennepeper of pimentpoeder.
    Dat laatste mag je weglaten als je niet van pittig houdt, maar duivels mag van mij wel duivels zijn!
  • Daarna ongeveer 1 dl ketchup toevoegen en al roerend mee laten bakken, dan blussen met 1 dl witte wijn, even laten verdampen.

Vervang de ketchup eventueel door passata en een theelepel vloeibare honing,
zo beperk je het suikergebruik!

  • Tenslotte 1 à 2 dl (culinaire) room toevoegen en enkele minuten zachtjes laten pruttelen, tot de saus de juiste dikte heeft. Indien nodig nog wat zout toevoegen.

Culinaire room heeft een lager vetgehalte en een mooi bindend vermogen,
ideaal dus voor een sausje als deze.

  • Serveer als een voorgerechtje met 3 à 4 grote scampi (of meer kleinere exemplaren) per persoon, blokjes gepelde en ontpitte tomaten, fijngesneden lente-ui, kervelblaadjes, eventueel kortgebakken blokjes courgette, gebakken spekreepjes, … en geef er vers brood bij.
  • Ook lekker als amuse zoals op de foto: in een klein (voorverwarmd) schaaltje lepel je een beetje saus, daarin leg je 2 kortgebakken kleine scampi, garneer met een blaadje groen, een stukje lente-ui, tomaatje…

Dit gerechtje combineert moeiteloos feestvreugde en gezondheid. Geniet ervan!



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.