Gemarineerde courgettes

Ze doen heel wat stof opwaaien, m’n gemarineerde courgettes. De ene vindt ze er op foto overheerlijk uitzien. Een ander verkiest duidelijk de ‘live’ aanblik, want de foto doet hem eerder aan brandwonden denken (!?). Een gaste noemt courgettes waardeloze groenten, en wordt vakkundig door haar tafelgenoten uitgejouwd. Ze kan de eer van zichzelf en de kokkin net redden door het voorgeschotelde recept alsnog te bejubelen:

2013-07-03-VG
Voorgerecht: spitskoolcrème met gemarineerde courgettes, gegrilde coquilles en aardappelblini

“op deze manier smaken ze toch nog érgens naar”. Dat deze gebakken groenten koud worden geserveerd, is ook tegen de verwachting van een enkeling, maar dat kan de pret verder niet bederven. Twee bakjes heb ik enkele dagen geleden met veel liefde geprepareerd, en op wat verdwaalde schijfjes na is alles intussen met veel smaak gesavoureerd.

En dus wordt naar het recept gevraagd. Jawel, er wordt wel vaker naar recepten gevraagd, en net als alle superchefs geef ik mijn geheimen niet te snel prijs 🙂 Maar vandaag ben ik in een goeie bui, dus als binnenkort de courgettes je naar de oren vliegen en je weinig zin hebt in soep, neem dan een pan, een ruime schaal, olijfolie, wijnazijn, look, peterselie, zout, peper, piment en courgettes en ga aan de slag:

NODIG
Enkele courgettes en evenveel teentjes knoflook
Een bosje peterselie
Olijfolie, wijnazijn of balsamico, zout en zwarte peper, een beetje pimentpoeder

DOEN
Courgettes wassen, uiteindes eraf halen en de rest in schijven snijden (0,5 à 1 cm). De peterselie versnipperen en de look heel fijn snijden of raspen.
De courgetteschijfjes aan beide zijden goudbruin bakken in hete olie, daarna op een bord even laten afkoelen. Aan beide zijden kruiden met peper en zout.

In een kom een laagje van de schijfjes leggen, overstrooien met de fijne look en peterselie en een klein beetje pimentpoeder. Overgieten met een dikke scheut olijfolie en een kleine scheut wijnazijn. Daarna een nieuwe laag schijfjes leggen en weer kruiden bijvoegen en overgieten. Zo verder opbouwen. Op het laatste olie en azijn in dezelfde verhouding bijvoegen tot alles (bijna) onderstaat. Zorg dat je zo goed mogelijk puzzelt en schikt, dan heb je minder olie nodig.

Minstens 2 dagen laten marineren in de koelkast. Af en toe voorzichtig de bovenste schijfjes bevochtigen met de marinade, als ze niet helemaal onderstaan.  Na 2 dagen zijn ze op smaak, daarna nog enkele dagen houdbaar in de koelkast.

SERVEREN
Eerst enkele uren op kamertemperatuur laten komen, eventueel laten uitlekken.

Serveer (met de marinade) als veggie ‘tapa’ met een stukje brood. Of (uitgelekt) als een bijgerechtje, lekker bijvoorbeeld bij vis. De marinade niet weggooien maar als een dressing gebruiken bij sla, tomaatjes, of gebruiken bij warme pasta.

Hieronder de courgettes als deel van een voorgerecht: auberginetaartjes, scampi met boemboe, courgettes, chorizo-olie. Iemand daarvan receptjes nodig?

2014-06-DSC_4302-voor blog courgette1 thought on “Gemarineerde courgettes”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.