Lenterecept: visterrine

Ongeveer een jaar geleden serveerden mijn kooksmaatje en ik in het laatste jaar van onze koksopleiding dit lekkere lichte lentegerecht: een driekleurige visterrine met tomatendressing en kruidensalade. Ideaal als je gasten ontvangt, want een visterrine maak je een dag op voorhand, de tomatensaus kan ook ruim van tevoren bereid worden en een slaatje hoeft niet veel werk te vergen.

2013-03-11-visterrine

Recept voor 6 tot 8 personen.

Alle materialen en ingrediënten die je gaat gebruiken, kan je best goed koelen.
Kies verantwoorde vis van het seizoen, kijk eens op www.visenseizoen.nl

Maak eerst 3 keer een basis:
125gr rauwe witte vis pureer je met 1 rauw eiwit (=witte versie). Nog eens 125gr witte rauwe vis pureer je met 100gr geslonken spinazie (gekruid met beetje look en afgekoeld) en 1 eiwit  (= groene versie). 125gr zalm pureer je met 1 eiwit (= oranjeroze versie).

Elke versie goed afkruiden met zout en cayennepeper. Bij de zalmversie kan je nog wat saffraan of kurkuma voegen om lichtjes bij te kleuren. Vervolgens schep je onder elke versie nog 0,75 tot 1dl lobbig geslagen room.

In een terrinevorm, bekleed met aluminiumfolie, breng je de 3 versies aan. Gebruik spuitzakken en een dosis creativiteit!

Plaats de terrine in een waterbak in een oven van 180°C gedurende ongeveer 30 minuten. Prik even (zoals in een cake) om te kijken of de terrine gaar, dus droog, is.
Laat afkoelen, plaats een gewicht op de terrine en zet een nachtje weg in de koelkast om op te stijven.

Voor de tomatendressing:
Pel en ontpit 2 tomaten, snij het vruchtvlees in blokjes en vang het sap op.
Snij een sjalotje en een teentje knoflook fijn, stoof aan in olijfolie, voeg de tomatenblokjes toe en laat 10 minuten verder stoven. Pureer met het sap en met 1 dl olijfolie en 2 cl wijnazijn. Breng verder op smaak met zout, peper, eventueel wat suiker of honing of paprikapoeder.

Veel succes en smakelijk!Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.