Groentjes fermenteren

2013-10-15-zuurkool van spitskool

Helemaal iets voor mij: een eeuwenoude techniek opnieuw tot leven laten komen. Groenten kan je bewerken en bewaren dankzij de ‘zuurkooltechniek’: fermentatie met melkzuren. Het is natuurlijk, eenvoudig, beestig gezond en bovenal heel lekker. Gezuurde groenten bevatten meer vitaminen dan de rauwe exemplaren, ze zijn een weldaad voor ons verteringssysteem. Daarom werden ze vroeger gegeten tijdens de wintermaanden en lange vaartochten.

Je hebt tijd en geduld nodig, fermenteerbare groenten, (keltisch) zout, eventuele extra smaakmakers, een geschikte pot en een frisse kelder. En een beetje inspiratie voor lekkere, moderne gerechten met melkzure groentjes!

Mijn eerste lading is klaar: spitskool met appeltjes, witte wijn en kruiden. Wordt straks gestoofd en geserveerd met gerookte eendeborst, gebakken appeltjes en broodcroutons. Een heerlijke combinatie van zuur, zoet en zout! Eén dezer dagen gaat de pot opnieuw open en ‘oogst’ ik wortel met rettich. Gisteren 3 potten van verschillende formaten gaan bijhalen (helemaal naar het verre Beegden gereden daarvoor), zodat ik naar hartelust verder kan experimenteren en (laten) smullen!2 thoughts on “Groentjes fermenteren”

  • En… hoe smaakte het?
    Die echte potten zijn natuurlijk geweldig, maar een eenvoudigere manier is gewoon oude jampotten uitkoken. Vooral geschikt als je wat minder grote hoeveelheden wilt maken.

  • Het smaakt geweldig vind ik. Alleen het sap, dat zou gedronken kunnen worden, erg gezond zijn maar dat vind ik echt niet lekker. Ik laat de gefermenteerde groentjes dus goed uitlekken voor gebruik. En ik laat grote porties fermenteren maar vries dan in kleine porties in. Maar ik heb intussen ook kleinere potten aangekocht.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.