Het seizoen om tomaatjes te confijten!

Het is volop oogstseizoen, en vele groenten zijn nu op hun lekkerste en voordeligste. Dus na een leuke lange vakantieperiode ben ik in de keuken regelmatig aan de slag met een berg groenten. Verschillende vormen van ‘inmaken’ komen hier aan bod. Tijdrovend, maar lekker ouderwets, heerlijk van smaak en perfect om lang te bewaren!

2013-08-Tomaten

Geconfijte tomaten:

Kies stevige, goed rijpe tomaten. Snijd de achterzijde kruislings in en dompel ze eerst 15” in kokend water, daarna dadelijk in koud water. Pel ze, snijd ze in partjes en ontpit ze. Vang het vocht op om er iets anders mee te doen, bijvoorbeeld om er een sausje mee te maken of als aanvulling op soep.

Leg de partjes tomatenvruchtvlees op een (diepe) bakplaat met bakpapier, strooi er kristalsuiker over, peper en zout, kruiden volgens je creativiteit (tijm, rozemarijn, oregano, piment, …) en schijfjes look ( 1 teen per kg tomaten ongeveer). Overgiet met een flinke scheut olijfolie en zet gedurende ongeveer  8 uren in een oven van 90°C. Zet de deur op een kiertje zodat het vocht kan ontsnappen. De partjes verschrompelen en krijgen een krachtige smaak.

Daarna laten afkoelen en in een glazen bokaal, overgoten met meer olijfolie tot ze onder staan, in de koelkast bewaren gedurende enkele weken (als ze tevoren nog niet op zijn) of in kleine porties bewaren in de diepvriezer, voor een zonnig garnituur in de winter.  Ook de olie is heerlijk!

Het kan ook met kerstomaatjes: die hoef je niet te pellen of ontpitten, snij ze gewoon in de helft en leg ze met de snijkant naar boven op de bakplaat en kruid ze zoals hierboven vermeld. Na 4 uren ongeveer zijn ze klaar.Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.