Kleine tomaatjes met groot geduld

2013-07-11-tomaatjes

Hier een echt vakantierecept. Want vakantie = veel tijd. Vakantie = vrienden op bezoek. En dan steek je lekker veel tijd in een indrukwekkend klein hapje: kerstomaatjes gevuld met zelfgemaakte tuinkruidenlabneh.

Labneh is een zachte kaas op basis van yoghurt. Ik maak het soms op basis van zelfgemaakte bifidusyoghurt. Maar het kan evengoed met ‘gewone’ volle of griekse yoghurt. Je kan ook stap 1 overslaan en een goede neutrale smeerkaas gebruiken (type Philadelphia).

Stap 1: labneh maken.
Meng 1 liter volle yoghurt of griekse yoghurt met 1 dikke theelepel fijn keukenzout. Breng in een neteldoek en hang op kamertemperatuur (of keldertemperatuur bij hete zomerse dagen) boven een kom om gedurende 8 tot 12 uren uit te druppelen. Haal voorzichtig uit het doek, maak smeuig met olijfolie en breng op smaak met (kruiden)zout en verse zwarte peper.

Stap 2: kruidenlabneh maken.
Kies zelf de kruiden die je lekker vindt. Ik gebruik graag een mengeling van lavas, wijnruit en munt, met een vrij ‘oosters’ resultaat. Ook lekker zijn platte peterselie, oregano, bieslook, basilicum, estragon. Hak je favoriete mengeling superfijn en meng ze door de kaas, zoveel als je zelf lekker vindt. Doe de kaas in een kunstof spuitzakje. Leg koel weg tot gebruik. Labneh bewaart enkele dagen in de koelkast.

Stap 3: tomaatjes vullen.
Gebruik rijpe kerstomaatjes van goede kwaliteit. Snij het topje eraf (het groene hartje is de onderkant zodat de tomaatjes kunnen blijven staan). Hol het tomaatje uit met behulp van een kreeftenvork of een gelijkaardig fijn instrument. Uit de dekseltjes die wat dik uitvielen haal je ook sap en pitjes weg. Kruid eventueel met een beetje zout (niet echt nodig). Vul met de kaas met behulp van de spuitzak. Zorg dat er voldoende kaas per tomaatje wordt gebruikt. Garneer met enkele sprietjes tuinkers en zet het dekseltje er telkens op. Zet op een mooi bord en eis even aandacht en veel wauws voor al dat fijne werk!! Zorg ook voor andere (gemakkelijke) hapjes in geval van hongerige gasten, want dit hapt zo weg!

Stap 4: de rest van de kaas.
Die kan morgen op de boterham, met nog schijfjes tomaat, blaadjes sla en wat verse peper erover. Lekker, gezond en licht.

Smakelijk!Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.