Smaak gevangen: Lavasolie

2013-06-18-Lavasolie

Toegegeven, het was een serieus geduldwerkje, maar de smaak van het kruid links heb ik met succes gevangen in het flesje rechts. Uit een stevige bos wilde selder, alias maggikruid, alias lavas, en arachideolie heb ik onlangs een klein flesje sterk geparfumeerde lavasolie gemaakt. Daarvan is een klein scheutje voldoende om een zelfgedraaide mayonaise een heel aparte, frisse smaak te geven, heerlijk bij allerlei zomerse gerechten. En winterse waarschijnlijk ook!

Het recept, van de hand van Wout Bru, vond ik op het internet. Ik maakte er mijn eigen versie van want, jammer maar helaas, ik ben niet de trotse eigenaar van een Thermomix…

Lavas oogsten, wassen, mooie blaadjes selecteren. In ruim water enkele minuutjes blancheren, afgieten en afkoelen in ijswater, laten uitlekken en overtollige water eruit duwen. Voor 200gr schoongemaakte kruiden gebruik je 250ml arachideolie: zet de kruiden samen met de olie op op een laag vuur. Het zou 80°C moeten zijn. Mijn nieuw inductievuur heeft een ‘simmerfunctie’ die perfect 80° nastreeft, zo gelukkig ben ik dus wel 🙂 Je laat het potje 10 minuten trekken op 80°C terwijl je constant met een goeie staafmixer mixt. (Deze 10 minuten is de fase  die de thermomix eigenlijk voor zijn rekening neemt. Je zit dan met minstens evenveel lawaai maar kan intussen wel een kopje koffie drinken of ander gerecht voorbereiden.) Dan goed zeven door een fijne zeef en daarna nog fijner door keukenpapier, een koffiefilter of fijne kaasdoek. Je sterke olie is klaar, de smaak gevangen om er later van te genieten. Hij bewaart lang, al weet ik nog niet precies hoe lang. Iemand?1 thought on “Smaak gevangen: Lavasolie”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.