Tuinieren voor de keuken, koken in functie van de tuin

Onze tuin vinden wij zalig. Een klein stukje groen vlakbij de stad, om heerlijk in te vertoeven.

Tuinieren is al even zalig, vind ik – gelukkig maar. We hebben hier een terras, een lapje grasveld, een houtshelter, een afgesloten stuk voor onze 3 konijnen. En dan nog een driehoekig lapje en een strook grond voor het ‘echte werk’: kruiden en bijzondere groenten. Wat niet eetbaar is, maakt weinig kans om in onze tuin geplant te geraken!

Jaren geleden begon de passie met het zaaien van wortelen, boontjes, pastinaak, sla, radijsjes, komkommer, courgettes, kruiden, …, alles op een kleine 20 vierkante meters.
Nu beperkt ik me tot véél kruiden, kleine groentjes en fruit, en speciallekes, om zoveel mogelijk plezier te beleven aan onze kleine oppervlakte.
Ongeveer alle kruiden die in de keuken nodig zijn, staan ondertussen te pronken in onzen hof. Op enkele gevoelige exemplaren na, zoals dille, koriander en basilicum. Die krijg ik soms moeilijk opgekweekt. Maar (platte) peterselie, radijsjes, salie, bieslook, chinees bieslook, lavas, tijm, rozemarijn, citroenmelisse, verveine, oregano, munt, wijnruit, estragon en mierikswortel zijn vertegenwoordigd. En nog wat speciallekes zoals oerprei, zuring en aardperen, als fruit de rabarber en de framboos; en een bak vol roquette en pluksla.

2013-05-28-Pasta-pesto-citroenmelisse

Waar tot nu de keukeninspiratie bepaalde wat in de tuin terechtkwam, begint dat evengoed in de andere richting te werken: wat de tuin opbrengt aan oogst, moet in de keuken een plaats krijgen. En zo ga ik op zoek naar nieuwe recepten. Om bijvoorbeeld de zuring, lavas en citroenmelisse, die weelderig groeien, niet verloren te laten gaan. Zuringsoep is lekker bevonden met brood en brie! Binnenkort probeer ik olie, crème en soep van lavas. En vandaag gemaakt: een pesto van citroenmelisse die heerlijk smaakt bij pasta! Ik kookte een bordje voor mezelf en hield het eenvoudig vegetarisch met een provençaals groentenstoofpotje bij de pasta. Maar bij zalm (of andere vis) die ik me verbeeldde, past deze pasta-pesto wonderwel. Dat krijgt dus zeker nog een vervolg.

Nu op zoek naar rozemarijn recepten, want dat plantje wordt ook stilaan een struik …Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.