Uitgedaagd voor een moelleux van chocolade!

De jarige die hier onlangs zijn verjaardagsfeest kwam vieren, had een speciaal verzoek: hij wou een moelleux als dessert. Had ik ooit in een ver verleden eens gemaakt in de dessertencursus, maar daarna nooit meer. Het was dus een uitdaging die ik met veel plezier aannam.
Eerst wat opzoekwerk verricht: het recept uit de cursus opgezocht en twee op het internet, ze met elkaar vergeleken, tips nagelezen. Het resultaat was geslaagd, dus zet ik hier het gebruikte recept:

voor ongeveer 6 gebakjes:
– 110gr donkere chocolade (cacaogehalte minstens 50%)
– 110gr echte boter
– 110gr suiker
– 2 eieren en 1 extra dooier
– 50gr gezeefde bloem (geen zelfrijzende)
De suiker en de eieren heel goed met elkaar opkloppen. De suiker moet volledig opgelost zijn. De chocolade au bain marie laten smelten met de boter. Dit geheel mag niet te warm zijn. Beide mengsels onder elkaar spatelen, de gezeefde bloem er ook onder spatelen. Het deeg in een spuitzak gedurende een nacht in de koelkast laten opstijven.
Afbakken doe je net voor het serveren, A. ofwel in siliconen muffinvormpjes, B. ofwel in ‘rammequins’ (ovenbestendige glazen of porceleinen potjes) die je goed inbotert, bebloemt en waarin je een aluminium velletje legt zodat je een ‘handvat’ hebt om het gebakje eruit te halen, C. ofwel in beboterde en bebloemde metalen ringen op een bakplaat met papier of silicone bakmat. Ik gebruikte het laatste.
Het deeg is vrij stevig dus de spuitzak mag een grote spuitmond hebben. Vul de vormpjes niet helemaal (2/3 is prima), het deeg rijst bij het bakken.
Afbakken in een voorverwamde oven van 180°C, volgens de meeste recepten ongeveer 10 minuten. Bij mij duurde het 15 minuten. Toen zag ik lichte ‘scheurtjes’ aan de bovenkantjes, wat betekent dat ze klaar zijn.

Dadelijk ontvormen en serveren, lekker met wat rood fruit en een goeie bol vanilleijs. Succes en smakelijk!

2013-01-19-moelleux-1
2013-01-19-moelleux-21 thought on “Uitgedaagd voor een moelleux van chocolade!”

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.