It’s alive!

Mijn geduld wordt beloond! Als alles een beetje goed blijft gaan heb ik over enkele dagen een gezonde en krachtige zuurdesem, helemaal zelf gemaakt.

De eerste poging dateert van enkele weken geleden. Toen maakte ik een papje van roggemeel en water, gooide vervolgens dagelijks een deeltje weg, en vulde de rest netjes aan met roggemeel, bloem en water. Op dag drie was mijn desem mooi verdubbeld en ik laaiend enthousiast, maar daarna … niks meer. Geen leven in de brouwerij. Op dag vier, vijf en zes was het één platte boel. Lag het aan het plastieken potje? Aan de iets te donkere plaats bij de verwarming? De hele boel in de vuilbak gekieperd, een passende glazen bokaal gekocht en vol goeie moed weer aan de slag. De eerste drie dagen verliepen net hetzelfde, maar helaas de vierde dag ook. Geen leven in de brouwerij. Ik zocht nog even wat extra informatie op en stootte op de gouden tip om de bokaal af te sluiten met een natte theedoek. Nu gaat het helemaal de goeie kant op. Na een stille vierde dag komt er meer en meer leven in de desem.

We zijn nu dag zes, op dit moment lijkt hij zich te verdubbelen in een tijdspanne van 8 uren en dat is gewoon perfect. Over enkele dagen kan ik een eerste poging doen om een authentiek, superlekker en oergezond zuurdesembrood te bakken!!1 thought on “It’s alive!”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.