Bretoense amusementen

Het is weer achter de rug: een culinaire zesdaagse in Bretagne en Normandië. Inspirerend, uitdagend en ‘een beetje gezellig’ ook natuurlijk. Een mens moet er wat voor over hebben om kok te worden. Wie zegt trouwens dat een job vervelend moet zijn?

We gingen over Saint-Malo naar Crédin bij Vannes (logeren bij vrienden die er al 7 jaar een B&B met kookateliers uitbaten, de moeite!) en nadien langsheen Honfleur weer terug naar Antwerpen.

We proefden een zoete en een zoute galette bretonne, andouille, caramel au beurre salé, confiture de lait, oesters, kokkels, langoustines, cider, vers vers verse visjes en krabsla, kazen in verschillende soorten, rillettes van eend en van makreel, vis met linzen, vis met witloof, vis met truffel en … bijna kreeft. De tijd was namelijk op. Foie gras is er wel van gekomen maar daar zijn we niet fier op.

We ontdekten een gebakje dat Kouign Amann heet in het Bretoens, dat is op basis van bladerdeeg van bloem, boter en suiker in plaats van enkel bloem en boter. We bezochten de vishal in Vannes waar alles supervers is en schaaldieren levend aangeboden worden. Bewegende garnalen dus, niks gekookt of ingevroren zoals bij ons. Logistiek niet haalbaar om vis in Antwerpen zo vers aan te kopen, ik voel me daardoor nog meer geprikkeld lekker creatief bezig te zijn met onze groenten van het seizoen!

We ervaarden hoe onze vrienden dat ginder doen, een B&B houden met ‘s avonds een verwendiner en ‘s morgens een ontbijt om u tegen te zeggen. En ik keek en zag dat het supergoed was maar niets voor mij. Laat mij ‘s morgens maar eerst rustig wakker worden! Er zijn hier wel arrangementen in de maak in samenwerking met hotels in de buurt, met de keuze tussen ontbijt in het hotel of  verwenbrunch bij ons, maar dat is dus nog in ontwikkeling.

Het belangrijkste: ‘ik ging op reis en ik bracht mee’: sardientjes in blik in smaken en kleuren, koekendozen, zeezout, zoutschepjes, caramel au beurre salé (CBS voor de ingewijden), confiture de lait, appelgelei, cider, calvados blanche en calvados millésime, kookboeken, foto’s en beelden op het netvlies gebrand, …. Allemaal om als ingrediënt of inspiratie te gebruiken. En helemaal voor mezelf een ‘nuuf sjakosj’.

De volgende reis gaat misschien naar de cognacstreek, ze hebben er ook Pineau de Charentes en dat moeten we dringend gaan proeven. 🙂

Zin om in Bretagne te logeren in de beste B&B? Kijk dan maar op www.lamaisonblancheauxvoletsbleus.com en doe ze ginder de groeten!4 thoughts on “Bretoense amusementen”

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.