Topdessertje voor een topavond: amandelbavarois met mango

Het was hier afgelopen zaterdag een topavond: 10 vrienden kwamen de verjaardag van hun Nicole vieren. En terwijl het hier volle ambiance was, werd haar langverwachte petekindje geboren! Dubbel feest dus.

Bij elke gang opnieuw zong het volledige gezelschap Happy Birthday To You, het volume ging telkens een stapje hoger. Luid klonken de vreugdegezangen bij het opdienen van het dessert, waarover ik zelf ook wel trots ben: een mooi bord met amandelbavarois, gemarineerde mango, amandelgarnituren en streepje baklavasiroop. Het is ook geprogrammeerd in ons volgende themadiner.

Er staan nu bij iedereen topavonden op de planning, dus hierbij een beetje uitleg voor wie het wil namaken:

Voor 8 (niet te grote) porties amandelbavarois breng je 200ml melk aan de kook met 30gr amandelpoeder, dat laat je even trekken en je giet het daarna over 200gr witte chocoladecallets. Laten smelten en omroeren tot een glad papje (indien nodig de kom wat bijverwarmen ‘au bain marie’). 10 druppels amandelessence toevoegen. Intussen ook 4g gelatine laten weken in koud water, 200ml room lobbig kloppen en 1 eiwit stijfkloppen met een beetje bloemsuiker. De gelatine kan je na 10 minuten uitknijpen en oplossen in een scheutje verwarmde amaretto. Dat voeg je toe aan het chocolademengsel. Zorg ook al voor ingevette ringen op een plaat met bakpapier. Nu is het een beetje een kwestie van timing: net voor dat mengsel begint op te stijven spatel je er de room en het eiwit onder, voorzichtig maar goed doorwerken. Onmiddelijk met een lepel of – beter nog – met behulp van een spuitzak in de vormpjes doen. In de koelkast (afgedekt) laten opstijven.

Voor de mango: 1 dikke rijpe mango schillen en in stukjes snijden, mengen met een beetje limoensap, 2 tl rietsuiker, 2 tl honing, 2 tl gembersiroop. Minstens een uur in de koelkast laten marineren.

Garnituurtjes: geroosterde amandelschilfers, een beetje amandelcrumble (recept in een voorgaande blog), marsepeinfiguurtje (marsepein met een beetje cacao uitrollen en figuurtjes uitsteken), een grote kletskop, een streep baklavasiroop:

Kletskop: Meng zelfde hoeveelheden (1 eetlepel bijvoorbeeld) van zachte boter, suiker, bloem, havermout, gehakte amandelen en ahornsiroop. Schep hoopjes op een bakplaat met bakpapier (of folie), goed ver uit elkaar want het loopt helemaal uit. Een hoopje ter grootte van een walnoot is al voldoende voor een supergrote kletskop. Bakken in een oven van 180°C gedurende ongeveer 5 minuutjes. Op de plaat laten afkoelen en voorzichtig afhalen en droog bewaren.

Baklavasiroop: 100ml vers sinaasappelsap aan de kook brengen met 150gr suiker, 150ml honing, sap en zeste van 1 citroen. 10 tot 15 minuutjes laten inkoken. Voorzichtig want dit kan overkoken en stevige plekken maken! Laten afkoelen, 2el oranjebloesemwater eronder roeren en in de koelkast bewaren.

Succes ermee, smakelijk en fijne feestdagen aan iedereen!!1 thought on “Topdessertje voor een topavond: amandelbavarois met mango”

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.