Een weekje patat

Kokeneten, speciaal voor studenten. Op vraag van mijn nichtjes die graag door de blog bladeren maar de receptjes te ingewikkeld vinden (teveel ingrediënten) om op kot na te maken. En aangezien het weer bijna kot-tijd is …

Deze publicatie bevat recepten voor een hele week. Aan het begin van de week zorg je voor volgende ingrediënten in je kot:

– 1kg vastkokende aardappelen
– 2 teentjes look, 2 sjalotjes (breng mee van thuis)
– 1 klein kropje sla, 2 tomaten, 1 komkommer, 500gr wortelen, 1 kleine bloemkool
– verse lenteuitjes en/of een plantje bieslook (kan je lang houden!), eventueel andere verse kruiden
– 1 kipfilet of een ander stuk vlees dat je graag lust (en dat je goed kan klaarmaken)
– 1 pakje gerookte forel van ongeveer 100gr
– peper en zout (echt keilekker is ‘fleur de sel’, koop zo eens een doosje!)
– 3 eitjes
– 1 potje zure room
– mayonaise
– een potje met gelijke hoeveelheden bloem en mousseline-poeder (waar je aardappelpuree mee maakt)
– volle melk

Opmerking: hoeveelheden zijn berekend op één student, ‘gewone’ eter. Verdubbel of halveer als je voor twee kookt, grote of kleine eter bent, …

Maandag: gekookte aardappelen, stukje vlees en gestoofde worteltjes
Kook alle aardappelen in de schil, samen met de 2 teentjes look. Schil en snipper 1 sjalotje, en stoof die glazig in wat olijfolie, voeg in stukjes gesneden wortel toe, kruiden met peper en zout en kruiden naar smaak. Bak de kipfilet of het andere stuk vlees. Eet smakelijk en hou de resterende aardappelen met de look bij in de koelkast, goed afgesloten.

Dinsdag: aardappeltapenade met rauwkost
Maak je bloemkooltje proper en de resterende worteltjes (of hou nog eentje apart om te raspen) en kook alles in een bodem gezouten water, laat afkoelen. Maak de sla helemaal schoon, het gedeelte dat je niet opeet kan je best bewaren in de slazwierder in de koelkast: doordat er onderaan wat water staat waar de sla niet rechtstreeks mee in contact is, blijft de sla een tweetal dagen lekker vers. Snij een tomaat in schijfjes en een stuk komkommer, het andere stuk afsluiten met vershoudfolie en in de koelkast bewaren. Eventueel een worteltje raspen.

Neem ongeveer 1/2 van de aardappelen en de look, pel de aardappelen en prak ze samen met de (gekookte) look. Voeg zout, peper, een scheut olijfolie, een schepje zure room en de helft van de forel (verbrokkelen en controleren op graten!), wat fijngesnipperde kruiden en/of lenteuitjes toe. Je krijgt zo een koude ‘puree’ die geweldig smaakt bij de rauwkost. Lekker en super gezond!

Op de foto een gelijkaardige aardappelsalade met radijs en dille ipv met forel. Ook heel lekker!

Woensdag: eiersalade met gebakken aardappelen en gekookte groenten
Vandaag 2 eitjes hard koken: reken 8 minuten, dan zijn ze nog niet uitgedroogd, een beetje sappig is veel lekkerder. Pellen en prakken. Daaraan voeg je weer fijngesneden kruiden toe, een schep mayonaise, een schepje zure room, zout, peper, eventueel wat kappertjes als je dat hebt en lust. Snijd de resterende aardappelen in schijfjes en bak ze in olijfolie. Ook hier kan je creatief zijn met verse of gedroogde kruiden. De overgebleven bloemkool en worteltjes smaken hier prima bij en neem er gerust nog een blaadje sla bij!

Donderdag: aardappelblini’s met gerookte forel en zure room, rauwkost
Je raadt het al: alle ‘restjes’ gaan eraan vandaag! De overgebleven tomaat en het tweede stuk komkommer snij je in schijfjes. Sla staat gewoon klaar en misschien heb je nog een stukje bloemkool of wortel over, zet het allemaal maar klaar.
Neem een kom en breek daarin het laatste eitje, beetje peper en zout erbij en een scheut melk en goed loskloppen. Voeg beetje bij beetje wat bloem/mousseline mengsel toe en telkens goed roeren, tot je een papje krijgt. Laat tussendoor even rusten, het zwelt wat aan. Het moet de dikte van een pudding krijgen. Eventueel klein beetje melk extra toevoegen als het te dik geworden is. Nog fijngesnipperde lente-ui of bieslook erbij, pan verwarmen met olie en kleine hoopjes (blini’s) bakken van dit deeg. Doe rustig zodat ze doorbakken zijn vooraleer verbrand. Leg op elk hoopje een stukje forel en een schepje zure room, beetje peper erover naar wens, en smul je te pletter! Zorg ook dat alle rauwkost op geraakt en je hebt alweer supergezond zelfgemaakt eten gegeten!

Vrijdag: naar huis, moeders kost vandaag!2 thoughts on “Een weekje patat”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.