Tafeltje dek je

Superblij ben ik met het servies, dat stilaan volledig is naar mijn gevoel. Met stukjes en beetjes is het de afgelopen maanden gegroeid. Ik heb nu een basisset borden, kommen, schalen en schaaltjes, voor zowat elk gerecht tijdens elke gelegenheid een geschikt ‘item’ (hoop ik toch). En het kan nog uitgebreid worden…

Het belang van een goed servies is niet te onderschatten, dat gaat verder dan het verschil tussen een soepkom en een eetbord. Het bord is – vind ik – een beetje zoals een blanco blad papier waarop je zou gaan tekenen. Kleur, vorm, formaat en structuur van het papier hebben allemaal een invloed op het uiteindelijke resultaat.

Wie lekker wilt koken, denkt dan ook best even na over de presentatie van het gerecht. Een servies vol bloemetjes, bollen of strepen lijken me ongeschikt, je wilt namelijk een kunstwerkje (hoe eenvoudig ook!) maken met eetbare elementen en een bord is daar ‘slechts’ een drager van. Borden die op zich een kunstwerk zijn, laat je beter leeg.
Zwarte borden zijn prachtig, maar je kan je kast niet tot zwart beperken. Wit vind ik wel altijd bruikbaar.

De keuze van de vorm is erg persoonlijk. Rond, vierkant, rechte hoekjes of afgeronde, met of zonder boord, … Voor mezelf was de keuze duidelijk: vierkant en sober. Binnen elk gamma heb je meestal keuzes in formaat en model: van groot naar klein en rond / vierkant of langwerpig. Je hebt van alles wat nodig: langwerpig bijvoorbeeld voor een trio van hapjes, een wrap met sausje erlangs, een torentje naast een waaier, … terwijl je voor rond of vierkant kiest voor een spiegel saus waarin het gerecht wordt gepresenteerd of een salade, …. Voor grote gerechten een groot bord, voor kleine gerechten een klein. Een te vol of te leeg bord is niet aantrekkelijk. En zo kom je dus na verschillende shop-fases tot een gamma zoals op de foto. Een beetje overweldigend, maar hier komt het allemaal van pas!1 thought on “Tafeltje dek je”

 • hallo
  de testfase is nu wel stilaan achter de rug
  tijd voor het echte werk
  met zo een mooi servies, je glimlach en je talent kan het niet misgaan
  heel veel succes
  Nicole

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.