(Chocolade)bloemen van eigen kweek

Zo nu en dan maak ik zelf chocoladefantasietjes en pralines. Ze smaken meestal super, maar het is best veel werk. M’n respect voor de echte chocolatier wordt er alleen maar groter van!

Eerste een stevige ganache maken: 100ml room met 40gr zelfgemaakte vanillesuiker aan de kook brengen, van het vuur halen en er 200gr Callebout callets puur doorroeren tot je een egale massa krijgt. 20gr ongezouten boter in kleine stukjes eronder roeren, tot de boter er helemaal in opgenomen is. De ganache nu in een platte schaal egaal uitstrijken en laten opstijven in de koelkast. Na enkele uren kan je die in stukken snijden en in een goed afsluitbare doos enkele maanden bewaren in de koelkast.

Om pralines of snoepjes te maken heb je (een deel van) die ganache nodig: Vandaag smelt ik 2 handvollen witte callets au bain-marie. De gesmolten chocolade verdelen in bloemvormige silicone pralinevormpjes, goed ronddraaien tot alle randen eventjes bedekt zijn en dan de rest laten uitlekken en afschrapen. Laten opstijven in de koelkast gedurende minstens een half uur. Intussen (terwijl de kinderen de voorgaande pot uitlikken) een deel genache smelten au bain-marie en laten afkoelen, nog wel soepel verwerkbaar (nog niet terug opgesteven dus). Deze ‘zachte choco’ verdelen in de bloempjes en het geheel weer in de koelkast laten opstijven. (De kinderen juichen als er een uitlikbare ganachepot op tafel verschijnt!) Nu donkere callets smelten au bain-marie en deze massa over de ganache verdelen tot de cupjes helemaal gevuld zijn. Lang laten opstijven in de koelkast. (Die laatste pot met een restje stilletjes laten verdwijnen bij de afwas of ze krijgen een levercrisis).

Als je daarna de pralines ontvormt, heb je een bovenkant en zijkant van witte chocolade, een kern van ganache en een pure bodem. En dàt … is dus erg lekker! Een leuk alternatief voor een boeketje bloemen, voor wie tijd heeft.Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.